Íme a világ legnagyobb óceántisztító gépe: még idén munkába áll
Írta:

Íme a világ legnagyobb óceántisztító gépe: még idén munkába áll

Pár év és eltünteti a világ legnagyobb úszó szemétszigetének felét.

 

Az óceánok műanyagszennyezettsége az egyik legégetőbb környezeti probléma. Aki rákeres, sokkoló videókat talál a hatalmas úszó szeméthegyekről és a madarak gyomrából előkerülő töménytelen mennyiségű szemétről, ám hogy hogyan oldjuk meg a problémát, arra mindezidáig nem találtak jó megoldást a környezetvédők. Eddig is léteztek módszerek, amikor óriási halászháló szerű szűrővel halászták ki a szemetet, ám ez lassú, és az állatokra nézve ártalmas módszer, hiszen a halak beleakadnak és elpusztulnak.

Az Ocean Cleanup nevű non-profit szervezet viszont bejelentette: még idén kitelepítik a világ legnagyobb, és teljesen új technológiával készült óceántisztítóját amivel felszámolják a nagy csendes-óceáni szemétszigetet. A szervezet 2015 óta folytat aktív kutatást és fejlesztést a még mindig döbbenetesen fiatal mindössze 22 éves ötletgazda, Boyan Slat vezetésével. A srác 18 évesen álmodta meg az óceántiszító gépet és azóta elképesztő, mit hozott létre.

Ahhoz, hogy egyáltalán megtudjuk, mekkora a baj (merthogy átfogó vizsgálat sosem készült) 3 hét alatt 30 hajóval felmérték a szemét mennyiségét. A nagy csendes-óceáni szemétsziget az Egyesült Államok nyugati partjainál, Hawaii és Kalifornia között úszkál a vízen és a kutatás sajnos azt mutatta: többszöröse annak, amit feltételeztünk. A többnyire műanyagból és halászati eszközökből álló, 80 ezer tonnányi hulladék három Franciaországnyi területet tesz ki, de az óceántisztító bemutatóján Slat már azt mondta: öt év alatt fel tudják számolni ennek az irgalmatlan mennyiségnek a felét.

Az Ocean Cleanup abban különbözik az eddig ismert megoldásoktól, hogy ez egy passzív rendszer, azaz nem mozog, hanem az óceán áramlása sodorja bele a kiszűrni kívánt dolgokat. Meg persze, hogy sokkal nagyobb minden korábbi hasonló megoldásnál. A víztisztító 1,5 méterrel emelkedik a víz fölé és ugyanennyivel nyúlik alá is, és rengeteg érzékelő szenzorral és kamerával látták el. Az egészen pici műanyagdaraboktól a több méteres hálókig képes kiszűrni a szemetet a vízből, amit ezután a víz felszínén fekvő rendszer U alakú közepébe a tengeráramlatok sodornak bele. Itt 60 tartály gyűjti össze a szemetet, aminek a tartalmát csónakokkal viszik majd 6-8 hetente a szárazföldre újrahasznosítani vagy felelős módon megsemmisíteni. A különleges kialakítása miatt halak és más élőlények nem kerülhetnek bele a csövekbe, de a szemét elszállítása előtt a szervezet emberei is ellenőrzik a szenzorokkal, nehogy egy élőlényt is véletlenül kiemeljenek.

Az óceántisztító idén júliusban kezdi meg a működését, és ha minden a tervek szerint megy, 5 év múlva már csak a szemét fele lesz az óceánban.

  • 2683 2018. május 15 Külföld 2018. május 15.

    Facebook Comments