5 dolog, ami folyamatosan szennyezi a lakás levegőjét
Írta:

5 dolog, ami folyamatosan szennyezi a lakás levegőjét

Talán te sem gondolnád, mennyire ártalmasok a család egészségére az alábbiak. Szerencsére van megoldás – mondjuk és mutatjuk, mi az.

 

A városi levegő elég egészségtelen lehet, de sokan nem tudják, hogy hazaérve sem hárult el minden veszély – sőt, a lakás levegője szintén tartalmazhat méreganyagokat és egészségre ártalmas dolgokat. Ezek – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak lehetnek.

 

1. Égési melléktermékek: a fűtőberendezés hibája miatt szén-monoxid vagy nitrogén-dioxid kerülhet a levegőbe (rendszeresen hallunk mérgezésekről, halálesetekről a tévében).

2. Gombák, vírusok, baktériumok, poratkák, állatszőr és virágpor.

3. Rovarirtó szerek.

4 . Bútoroknál és háztartási termékeknél használt illékony szerves vegyületek, például formaldehid, de a kozmetikumokban található alkoholokat, a lakkokban lévő benzolt vagy a tisztítószerek ammóniatartalmát is ide sorolhatjuk.

5. Légfrissítők, illatgyertyák: különösen veszélyesek a citromillatú készítmények. A citromos illat a limonene nevű vegyi anyagból származik, ami ha egyes levegőben keringő vegyületekkel érintkezik, rákkeltő formaldehidet képezhet. Ha két limonene-molekula a levegőbe kerül, abból már születhet egy formaldehid molekula – állítja egy brit kutatás.

 

Mit tesz velünk a légszennyezés?

Az illatgyertyák égésekor benzol és ólom is a levegőbe kerülhet, ami légzési nehézséget okoz. De ez csak egy a légszennyezés lehetséges hatásai közül. Szerepet játszhat ugyanis a tüdő-, a szív- és érrendszer megbetegedésében is, és összefüggésbe hozható a diabétesz, az elhízás, a demencia, az asztma, és akár születési rendellenesség vagy rákos megbetegedések kialakulásával is.

 

Mit tegyünk a légszennyezés ellen?

Hasznos lehet például, ha több növényt „engedünk be” az otthonunkba, és környezetbarát termékeket tartunk a konyhában, fürdőszobában.

 

Ezen kívül felfedezhetjük magunknak a Hiilibaget, ami egy kis, természetes légszűrő párna. Egy bambusz szénnel töltött lenzsákocskát kell elképzelni, ami megszünteti a kellemetlen szagokat (nem csak elfedi, mint a légfrissítők), és kiszűrheti a méreganyagokat a levegőből. Továbbá szabályozza a páratartalmat, így a penészedés ellen is hatékony segítőtárs. Ezen kívül baba- és állatbarát, valamint két évig felhasználható, így összességében spórolni is lehet vele (nem is keveset, ugyanis légfrissítőre és páramentesítőre sem kell költeni).

 

A használata is nagyon egyszerű: csak tegyük oda, ahol tisztább levegőre vágyunk, legyen szó az autóról, a hűtőről, a cipősszekrényről vagy a nappaliról. Tisztítása sem igényel szakértelmet, ugyanis a lenzsákocskát három-négyhavonta elég egy kicsit kitenni a napfényre, hogy egy kicsit szellőzzön, aztán újra használható.

 

A Hiilibagről itt találsz további információt: http://www.hiilibag.hu/

  • 713 2018. október 12 Életmód 2018. október 12.

    Facebook Comments