Merkel kézbeveszi a menekülthelyzetet

Merkel kézbeveszi a menekülthelyzetet

Nemcsak Magyarországra nehezedik hatalmas nyomás a tömegesen érkező menekültek miatt és Németország úgy tűnik most kezébe veszi az irányítást.

 

Mindennapos hír itthon is a több ezer határátlépő, képzeljük el, milyen számok érkezhetnek az olasz vagy a görög hírcsatornák felől. Az eddigi Uniós menekültpolitika nem ilyen méretekre lett megalkotva, a legsúlyosabban érintett tagországok pedig nem tudnak megküzdeni az előállt helyzettel. Ezért is nagy hír, hogy az EU-ban minden szempontból vezető szerepet betöltő (és első számú célország) német kormány menekültügyben új irányvonalat talált ki.

Angela Merkel csütörtökön az EU-Balkán csúcstalálkozón kijelentette: az eddig alkalmazott Dublin rendszer (a rendelet, ami azt írja le, melyik tagállamnak kell lefolytatni egy migráns esetében a menekültügyi eljárást) nem működik. A francia kormánnyal karöltve két lényeges javaslattal is előálltak: az egyik, hogy Brüsszel írja össze a „biztonságos államok” listáját, ahonnan rögtön, minden különösebb mérlegelés nélkül vissza lehetne utasítani a menedékkérelmeket, például  az albániai és koszovói bevándorlók esetében. A másik javaslat, hogy az Unió határain kívül állítsanak föl még több fogadóállomást, ahol már azelőtt el lehetne indítani a menedékügyi eljárást, hogy a bevándorlók hivatalosan elérnék az Unió határát. Ez egyébként a jelenleg érvényben lévő Dublin rendszer alapján azt jelentené, hogy ezekben ez országokban kellene lefolytatni a teljes menekültügyi eljárást is, és hogy hiába mentek azóta tovább más tagállamokba a menekültek, az eljárás idejére vissza kell térniük abba az országba, ahol a menekültkérelmet először beadták.

Eddig amennyire nem történt semmi érdemleges az Európai Parlamentben, most éppen annyira kezdik sürgetni a rendezést. Csütörtökön az EB szóvivője „strukturális változtatásokat” emlegetett, úgy mint még több menedékkérő elosztását és biztonságos betelepítését, az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz a jelenlegi menekült-fogadási rendszer összeomlását vizionálja, az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni pedig már azt is felvetette, hogy ha így folytatódnak a dolgok, vissza kell térni a Schengen előtti határvédelmi rendszerre.

Tegnap Angela Merkel a kancellári hivatal nyílt napján már azt is kijelentette: a jelenlegi helyzet nem igazságos a súlyos nyomás alatt lévő Olaszország és Görögország számára, és az sem igazságos, hogy “csak három-négy ország fogadja be majdnem az összes menekültet”- közölte az MTI. Márpedig ha van ember, aki joggal beszélhet erről, az a német kancellár: a németek messze a legnagyobb felajánlásokat tették az EU-s államok között, és annak ellenére, hogy Németország a bevándorlás fő célpontja, és hogy a  német kancellár bevándorló-ellenes tüntetésekkel néz szembe hazájában, mégis tartja magát a befogadó politikához.

A kancellárasszony a gondolatmenet folytatva kifejtette: a védelemre szorulókat integrálni kell, de azoknak, akiknek nincs joguk a maradásra, meg kell mondani, hogy menniük kell. A német gazdaság elbírja az idei évre jósolt 800 ezer menedékkérőt, de hosszú távon ez nem tartható tendencia. Ezért most Párizzsal karöltve sürgetik egy működőképes, közös menekültfogadási rendszer kidolgozását, és az az igazság, hogy ez csak rajtuk áll. Németország és Franciaország az EU legbefolyásosabb tagállamaiként keresztül tudják vinni az akaratukat.

  • 1325 2015. augusztus 31 Külföld 2015. augusztus 31.

    Facebook Comments