Új szervet találtak az emberi testben
Írta:

Új szervet találtak az emberi testben

Nem tévedés! Egyel több szervünk van, mint eddig hittük.

 

Mikor már azt hinnénk, hogy mindent tudunk az emberi testről, egyszer csak jön a bejelentés: van egy új szervünk. Persze nem arról van szó, hogy hirtelen kifejlődött volna valami az emberiségben, vagy hogy eddig elkerülte a tudósok figyelmét egy kinövés, hanem hivatalosan is önálló szervnek nyilvánítottak egy eddig is ismert részt, a bélfodrot. A szervet ugyanis már száz éve ismerik, ám eddig úgy gondolták, hogy töredezett és komplex volta miatt nem lehet önálló szervként kezelni. Az átminősítés oka, hogy az eddigi feltételezéssel ellentétben kiderült, hogy egy a szerv egységes, folytonos  felépítésű.

image_4479-Mesentery

Az a mindent beborító sárga dolog az (fotó: sciencealert.com)

A bélfodor, azaz a mesenterium egy hashártyakettőzet, a vékonybél rögzítésére szolgál, és bár az átminősítés elsőre bagatell dolognak tűnhet, mégis fontos szerepe lehet. Azzal, hogy önálló szervként kezelik, a kutatók is nagyobb figyelmet szentelnek neki, például kutatásban vizsgálják a következő években ennek a szerepét a hasi és emésztő szervrendszeri betegségek kialakulásában.

„Most már kiterjedt ismereteink vannak az új szerv szerkezetéről. A következő lépés a funkció megismerése. Ha ezt megértjük, azt is tudni fogjuk, hogy mikor működik rosszul, és ezzel kialakul-e valamilyen betegség. Összességét tekintve új kutatási területet alapozhatunk meg” – idézi az Origo J. Calvin Coffey-t, akinek mikroszkópos vizsgálatai először mutatták ki a szerv egységes felépítését.

  • 1550 2017. január 10 Életmód 2017. január 10.

    Facebook Comments