Megtalálhatták II. András sírját
Írta:

Megtalálhatták II. András sírját

Az egresi ciszterci monostor feltárásakor találták meg a sírépítmény alapját.

 

 

A bánsági Egresen (Igris) végzett ásatások során a kutatók feltételezhetően megtalálták annak a két sírépítménynek az alapját, amelyben egykor II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi Courtenay Jolántát temették el – adta hírül az MTI. A két sírépítményt, amin egykor a király és felesége kőszarkofágja feküdhetett, az egresi ciszterci monostor feltárásakor találták meg, amely kutatási programnak pont az volt a legfőbb célja, hogy megtalálják ezt a királyi sírt.

 

Mivel egyelőre csak a templom területének tíz százalékát tárták fel, így teljes bizonyossággal nem lehet megmondani, hogy a király és a királyné sírját találták meg, és ahogy Langó Péter régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója fogalmazott, „az egyik szemem nevet, mert úgy tűnik, hogy egy Árpád-házi magyar király sírjának a helyét tudtuk rekonstruálni, a másik szemem viszont sír, hiszen valószínűleg nem fogjuk megtalálni a királyi pár maradványait.”

 

II. András Árpád-házi király volt, több mint 30 évig uralkodott. Regnálása a magyar történelem egyik legtöbbet emlegetett időszaka, ő adta ki például az Aranybullát is, ami először rögzítette a magyar nemesség jogait.

  • 695 2019. szeptember 02 Belföld 2019. szeptember 02.

    Facebook Comments