Illatosítás természetesen, avagy így lesz az otthonod mindig „rózsaillatú”
Írta:

Illatosítás természetesen, avagy így lesz az otthonod mindig „rózsaillatú”

Ráadásul vegyszerek nélkül!

 

 

A lakás levegőjének minősége kulcskérdés: állott, büdös helyen senki nem szeretne huzamosabb ideig tartózkodni. Azonban ebben a hidegben az ember igyekszik a minimális időre csökkenteni a szellőztetést: napi egy gyors kereszthuzat és már zárjuk is be az ablakokat. Ez viszont nem igazán segít az este főzött étel szagán, sem azon, hogy az éjszaka bealudtuk a szobát. A bolti illatosítók hatékonyak, hiszen mindig nagyszerű illatot varázsolnak, ám egyre többet hallani róla, hogy bizony nem a legegészségesebbek ránk nézve. Ha hozzám hasonlóan te is igyekszel minél vegyszermentesebbé tenni az otthonod, de a kellemes illatú lakásról sem mondanál le, akkor vesd be az alábbi ötleteket:

 

1. Narancs és fahéj. Igazi ünnepi hangulatot ad a szobának, ha narancsot és tipikusan karácsonyi fűszereket teszel ki a szobába egy dekor tálba. Karikázd fel a narancsot, szurkálj bele szegfűszeget és csillagánizst, és élvezd! Ha igazán intenzív illatot szeretnél, a fűtőtestre tedd a tálkát. Ha a narancs már kiszáradt és elvesztette az illóanyagait, főzd meg, ezzel további napokig élvezheted az illatát.

 

2. Citromos-rozmaringos párologtató, frissítő. Főzz össze egy felszeletelt citromot 4 szál rozmaringgal és ha szereted, egy kis vanília kivonattal annyi vízben, ami épp ellepi. Ha felforrt, alacsony lángon főzd még egy 15 percig, majd egy befőttesüvegben, vagy mélyebb tálkákban tedd ki a lakás különböző pontjain. Ez is napokig illatozik a lakásban, ráadásul a rozmaring fertőtlenítő hatásának köszönhetően a levegő minőségén is sokat javít.

 

3. Készíts házi aromaterápiás pálcás diffúzort! Egy kiürült parfümös üvegebe vagy minivázába tölts babaolajat, vagy víz és vodka keverékét, majd ebbe önts 15 csepp természetes illóolajat. Ezután nincs is más dolgod, mint belehelyezni a nád- vagy bambuszpálcákat, és élvezni a csodás illatot. Ráadásul csak rajtad múlik, hogy milyen aromaterápiás olajat használsz: nyugtató, élénkítőt, koncentrációt segítőt…

 

+1 Ahhoz hogy mindig friss és üde legyen a levegő, az is elengedhetetlen, hogy ne csak elfedjük, hanem meg is szüntessük a kellemetlen szagokat. Ebben lehet nagy segítségünkre, ha pár természetes, bambusz szénnel töltött légtisztító párnát is elhelyezünk a lakásban, amik kiszűrik a levegőben lévő szennyező anyagokat és allergéneket, így megszüntetik a kellemetlen szagokat. Itthon Hiilibag néven kapható ilyen szuper kis légtisztító, amire érdemes egy pillantást vetni a weboldalukon, mert további számos dologban nyújt nagy segítséget, nem csak az otthonunk falain belül.

  • 686 2019. január 10 Életmód 2019. január 10.

    Facebook Comments