Digitális detox: egy zseniális magyar találmány segít leszokni a mobilozásról
Írta:

Digitális detox: egy zseniális magyar találmány segít leszokni a mobilozásról

Egy valódi, kézzelfogható, offline dobozban rejlik a megoldás.

 

Tedd a szívedre a kezed: ezt a cikket most épp a mobilodon olvasod, igaz? Ülsz a buszon vagy a kanapén, netán a legkisebb helyiségben, és a kezedben a mobil. Nincs ezen mit szégyellni, alig egy évtized alatt ezek olyan nélkülözhetetlen kellékeink lettek, mint a ruházat. Végszükség esetén anélkül is túl lehet élni, de senkinek nem kívánjuk. A jelenségnek már neve is van: ez a nomofóbia, azaz a mobiltelefon függőség.

Elsőre ez talán nem hangzik akkora problémának, pedig nagyon is az. Ha folyton digitális tartalmakkal zsibbasztjuk az agyunkat, az bizonyítottan csökkenti a kreativitásunkat, mert kevesebbet pihen az agyunk, erősen rontja a koncentrálóképességet (kimutatták, hogy akár egy hosszabb cikk elolvasása is kihívást jelenthet a nomofóbiásoknak), ráadásul, mint ismeretes, pont a közösségi média tehet szörnyen magányossá.

Felismerve ezt az egyre nagyobb problémát, két magyar fiatal, Eszter és Bori megalkotta világ első mobiltelefon-függőséget kezelő szettjét. Az Out OFF The BOX nevű doboz tényleg egy doboz, és 16 hasznos, színes apróság van benne. Úgy találták ki a digitális diétát, hogy a folyamatnak három fő fázisa legyen: az első lépéshez egy „hogy érzed magad” kérdőív, egy fogadalomkártya és egy kitűző tartozik, majd ha ezzel készen vagyunk, jöhet a neheze. A leszokásban a hasznos tanácsokon, naplón és kihíváskártyán kívül segít egy telefontartó tasak is, amibe a mobilod teheted a mobilmentes időszakban, illetve tartalmaz a csomag egy inspirációs kockát, ébresztőórát, könyvjelzőt, és színezőkönyvet, és még pár apróságot. Ha letelt a 30 napos elvonókúra, ismételd meg a „hogy érzed magad” kérdőívet, és még egy meglepetés ajándék is vár.

A csomag kiötlői hangsúlyozzák: nem egy antimobil csomagot találtak ki, hiszen ők maguk is imádják a technológiát, de szerintük a napi 3-4 órát, amit egy átlagos felnőtt mobilozással tölt, úgy kéne felfogni, mint egy étkezési zavart. Ők csupán azt tanácsolják: nekünk kéne irányítanunk az életünket, nem a telefonos játékainknak vagy a közösségi médiás profilunknak. Bori és Eszter az Indiegogon gyűjt, hogy megvalósulhasson a doboz, és szívből reméljük, hogy összejön nekik.

  • 1283 2018. február 02 Életmód 2018. február 02.

    Facebook Comments