Idén kicsit más a World Press Photo kiállítás
Írta:

Idén kicsit más a World Press Photo kiállítás

Kevesebb vért és brutalitást láthatsz, akad viszont elgondolkodtató és történetmesélő fotó is bőven.

 

Ha eddig téged is az tartott vissza a World Press Photo kiállítástól, hogy „jajj, már megint azok a véres, brutális, háborús képek, az a rengeteg nyomorúság jön szembe… nekem erre nincs szükségem”, nos, akkor van egy jó hírünk: persze, idén is akadnak ilyen képek, de általában nem ez a jellemző a tárlat 143 fényképére.

 

Ebben az évben kiemelkednek a női témák, „például a kolumbiai gerillanők közötti baby boom. Miután a kolumbiai kormány és a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) közti harcok megszűntek, a szervezet nőtagjai szülni kezdtek, mivel korábban választaniuk kellett a háború és a gyerekvállalás között: vagy abortuszra kényszerítették őket, vagy a rokonaikra kellett hagyni a babákat” – írja a We Love Budapest.

 

Az Év Képén egyébként szintén egy nő látható a kislányával. A gyermek, Yanes Sanchez Hondurasról szökött át az anyjával az Egyesült Államokba, de elkapták őket a határőrök, miután tutajukkal átkeltek a Rio Grandén. „A Trump-kormányzat zéró toleranciát hirdetett, aminek értelmében a határon elfogott bevándorlók ellen büntetőeljárást indíthatnak, és sok szülőtől elszakították a gyermeküket. Miután a kép bejárta a világot, olyan mértékű felháborodást keltett, hogy Trump megváltoztatta a rendelkezést” – olvasható a We Love Budapesten.

 

Az évente több mint száz városban megrendezett World Press Photo kiállítást már megnézheted a Magyar Nemzeti Múzeumban. Idén egyébként azért is más, mert egy magyar győztesre is büszkék lehetünk: Máté Bence békás felvétele a természetfotó kategóriát nyerte meg.

 

Forrás: We Love Budapest

  • 582 2019. október 03 Belföld 2019. október 03.

    Facebook Comments