5 videó Budapest földalatti világáról
Írta:

5 videó Budapest földalatti világáról

Gondoltad volna, hogy Budapest a felszín alatt is ilyen lenyűgöző?

 

Aki Budapestre látogat, az egy nyüzsgő, színes, érdekes és lenyűgöző várost ismerhet meg, gyönyörű épületekkel, és semmi máshoz nem fogható varázzsal. De azt kevesebben tudják, hogy fővárosunk alatt is érdekes dolgok húzódnak meg.

 

Zsoldi Katalin az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktorandusza több éves kutatómunka után nemrég elkészítette a magyar főváros 1:10000-es arányú felszín alatti világát interaktív és sztereoszkópikus valós térben.

 

A 3D-s ábrázolásoknak köszönhetően mind a laikusok, mind a szakemberek pontos képet kaphatnak arról, hogy milyen természetes- és mesterséges kialakítású létesítmények helyezkednek el Budapest alatt, milyen azok helyzete, mélysége, egymáshoz való viszonya.

 

Ez leírva talán kicsit száraznak és bonyolultnak tűnik, de amint megnézed a következő videókat, már nem ezt fogod gondolni, hanem – hozzánk hasonlóan – el leszel ragadtatva Budapest földalatti világától.

 

1. A gigantikus méretű kőbányai pincerendszer több mint 30 kilométer hosszan húzódik a föld alatt, megismerését szervezett pincetúrák is segítik.

 

2. A Deák térről biztosan te is tudod, hogy három metróvonal találkozási pontja található itt. Ez természetesen a következő videóban is látható: a sárga szín az M1-es, a piros az M2-es, a kék az M3-as metróvonalakat jelöli. Az aluljárót világos rózsaszín, a pincéket sötét rózsaszínnel, az óvóhelyeket narancssárgával, a mélygarázsokat sötétlilával, a főgyűjtőcsatornát pedig barna színnel különböztették meg a többi dologtól.


3. A Szabadság tér alatti F4 kódnévvel ellátott Rákosi-féle atombunker korábban titkos objektum volt. Ezt az M2-es metró építésekor hozták létre, és nemcsak a metróval, hanem lépcsőn, illetve egyesek szerint egy lifttel is megközelíthető volt az egykori Magyar Dolgozók Párjának székházából. A színek ugyanazokat jelölik, mint az előző videóban, a Deák térnél.


4. A Szent Gellért tér alatt található metróállomás zölddel, az Ősforrás pedig kék színnel van feltüntetve. A Gellért táró pedig egy alagút, amely a Gellért- Rudas és Rác-fürdőket köszi össze egymással a hegy belsejében. Ebből az alagútból kékkel lettek jelölve azok a kutak, amelyek a fenti fürdőket termálvízzel látják el. Sötétzölddel a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplom látható.


5. Mit jelent a „feltételezett alagút” a II. János Pál pápa teret ábrázoló térképen? Azt olvastuk, ez az az alagút lehet, amelyen városi legendák szerint a kommunisták egyik titkos budapesti kivégző- és vallatóközpontja volt.


Forrás:

Falanszter blog

http://falanszter.blog.hu/2015/12/14/elkeszult_budapest_foldalatti_vilaga_3d-ben#more8172758

 

  • 2869 2016. január 13 Belföld 2016. január 13.

    Facebook Comments