Viszlát, egyszer használatos műanyagok?
Írta:

Viszlát, egyszer használatos műanyagok?

Hatalmas lépést tehet az EU a hulladéktermelés, illetve a tengerek vízszennyezésének csökkentéséért: betiltanák az egyszer használatos műanyag termékeket.

 

Kis túlzással élve az elmúlt hónapokban nem voltam olyan házibulin vagy baráti összejövetelen, ahol ne műanyag poharakba kaptuk volna az italokat. Ezek mellé a vendégváró falatokat eldobható tányérokról fogyasztottuk, műanyag késekkel-villákkal, és hogy teljes legyen a kép, a fasírtgolyókba mindenhol műanyag kis pálcikákat szúrtak (ezek a buli után a maradékkal együtt mentek is a szemétbe – többnyire a műanyag is, az nem a szelektívben kötött ki).

 

Szívszorító belegondolni, mit tehet a bolygónkkal csak az én baráti társaságom egy évre vetített műanyagfelhasználási és -szemetelési adagja. Épp ezért örülök annak a néhány napja megjelent hírnek, mely szerint az Európai Bizottság betiltaná ezeket az egyszer használható műanyag holmikat.

 

Így első körben a tíz legelterjedtebb műanyag termékre gondoltak, mint például a fültisztítók, szívószálak, evőeszközök és tányérok – ezeket csak fenntartható anyagból lehetne gyártani és piacra dobni.

 

A szigorítás célja, hogy kevesebb műanyag hulladék legyen a kontinensen, és csökkentsük a tengerek, óceánok szennyezését is, mert hogy a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

 

Jól hangzik? Nos hát, a környezetvédők örülnek, vagyis hát szerintünk egyelőre inkább csak reménykednek, mert hogy a dolog egyelőre még csak tervezeti státuszban van. Ezt a két uniós társjogalkotó szervnek – a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek – is jóvá kell hagynia.

 

  • 1355 2018. június 13 Életmód 2018. június 13.

    Facebook Comments