Leáldozóban az állatkísérletek kora?

Leáldozóban az állatkísérletek kora?

EU-s szintű szabályozás vethet véget mind a kozmetikai, mind a gyógyászati célú állatkísérleteknek.

 

Nagyon régi vita az állatvédők és a tudósok között az állatok tudományos célra való felhasználása és a rajtuk való kísérletezés, ami egyelőre döntetlenre áll. Az állatvédőknek is éppúgy megvannak a saját termékeik és a saját piacuk, mint például az ezen nem aggódóknak a hagyományos kozmetikumok. Gondoljunk csak a kis nyuszival jelölt termékekre: ezeket olyan gyártók használhatják, akik nem tesztelték állatokon az adott kozmetikumot. Nem tesztel állatokon például a Catrice, a H&M és a Lush sem.

A kozmetikai célú állatkísérletek ugyan nálunk is tilosak (így magyar gyártmányú kozmetikumot bátran vehetünk), de az állatkísérletek rendezése jóval túlmutat még a milliárdos gyógyszeriparnál is, ami szintén elképzelhetetlen állatkísérletek nélkül. Az Európai Parlament tegnap kezdeményezte az állatkísérletek általános betiltásáról szóló vitát, ami nem minden előzmény nélküli: napirendre kerülését egy 1,2 millió aláírást gyűjtő petíció érte el. Az Állítsák meg az élveboncolást néven futó kampány úgy tűnik komolyabb eredményeket érhet el, mint elődei. Legalábbis a kutatók most attól tartanak, hogy a jelenlegi szabályozás, ami nem mellesleg 6 év alatt készült el, se perc alatt válhat semmissé a kampány nyomására.

Ahogy Nancy Lee, a Wellcome Trust vezető tanácsadója elmondta: „A direktíva nélkül az állatkísérleteket leállítanák, és ez borzasztó következményekkel járhat. Többé nem tesztelhetnénk az új gyógyszereket, amiket az Alzheimer-kór, a szívbaj, a rák, illetve más betegségek ellen fejlesztenek. És ugyanez a sors várna az állatoknak szánt gyógyszerekre is.”

  • 1360 2015. május 12 Életmód 2015. május 12.

    Facebook Comments