Szobrok nyomában

Szobrok nyomában

Te meg tudnád mondani, hogy az a szobor, amit minden reggel percekig nézel, miközben a buszra vársz, vajon kinek az alkotása, és mit ábrázol? A nőt/férfit nem jó válasz. Ha eszedbe jutott már jártadban-keltedben, hogy ez a szobor vajon mi lehet, akkor olvass tovább.

 

Szégyen vagy sem, még a közvetlen lakókörnyezetünkben is rengeteg fekete folt tátong, ami a hely kulturális történetét, érdekességeit illeti. Pláne, ha a köztéri alkotásokról van szó, amiket néha még egy valamirevaló tábla sem jelez. Hogy eddig mennyi esélyünk volt hosszas netes kutakodás és/vagy kérdezősködés nélkül megtudni valamit arról a szoborról, ami felkeltette az érdeklődésünket? Csekély.

Viszont már majdnem 10 éve létezik egy mára országos lefedettségű interaktív térkép, ami pár kattintással minden kérdésünkre választ ad. A kozterkep.hu 2006-ban indult egyszemélyes hobbiként és blogként, mára azonban több száz aktív tagja van, akik segítik az adatbázis létrehozását és karbantartását. Az ő munkájuk eredményeképpen már több mint 22.000 alkotást mutat be az oldal országszerte, sőt, már a határon túl is.

1384293_478650012234147_1841178379_nfotó: facebook.com

A korábban szoborlap.hu néven működő Köztérkép tagjai önkéntes, nonprofit alapon kutatják, fotózzák és mutatják be a köztéri szobrokat, illetve más művészeti alkotásokat. A cél pedig a kezdetek óta ugyanaz: megőrizni a gyakran változó köztéri művészetet az utókornak. Ha felkeressük a https://www.kozterkep.hu/ weboldalt, vagy a csapat facebook oldalát, egy új világot – jobban mondva a régi világunkat új perspektívából – ismerhetjük meg.

A térkép, ami a szobrok helyének és történetének bemutatására szolgál tulajdonképpen a Google Maps és az OpenStreetMap térképek keresztezése egy online adatbázissal. A szobrok GPS koordinátái alapján abszolút interaktív térkép jött létre, amiben lehet földrajzi cím, de a szobor és az alkotójuk neve alapján is keresni. A hozzá kapcsolódó adatbázisban pedig még korszak szerint is lehet keresni, és szabadszavas kereső alapján is kutakodhatunk.

De ami a legjobb: ha egyáltalán semmit nem tudunk, csak hirtelen szembetaláljuk magunkat a világ legszebb falfestményével/szobrával, akkor sincs pánik: ha engedélyezzük, hogy a program beazonosítsa a tartózkodási helyünket, akkor keresni sem kell! Megjelenik az interaktív térkép a közvetlen környezetünkkel, és az összes ott található köztéri alkotás leírásával – meg persze a képével.

Ha érdekelnek a legendás szobrok történetei, a szerencsehozó, vagy babonás titkok övezte  szobrok, akkor mentsd el a kozterkep.hu-t mielőtt nekivágsz a városnak!

10353309_576898832409264_2499764530088227821_o

 

fotó:szoborLap.hu

 

  • 1374 2015. május 11 Kultúra 2015. május 11.

    Facebook Comments