Filmajánló: Halálos iramban 7
Írta:

Filmajánló: Halálos iramban 7

Ha eddig is rajongója voltál a Halálos iramban moziknak, akkor azért, ha pedig nem (de legalább egy minimális szinten kíváncsi vagy), akkor azért nézd meg a hetedik részt! 

Bevallom – és igen, megkövezhettek érte – nem tartozom a Halálos iramban filmek rajongói közé, sőt, annyira hidegen hagyott eddig az egész „őrület” a hetedik rész körül, hogy eszem ágában sem volt moziban megnézni. Ám egy spontán ötlet következtében mégis a Corvin mozi Korda termének hetedik sorában találtam magam, kicsit értetlenkedve, de már inkább kíváncsian… és ahogy telt az idő, egyre jobban örültem annak, hogy beültünk a filmre.

 

Két dologtól tartottam a kezdet kezdetén. Az egyik az volt, hogy a film nem nekem való (látvány, akció, robbantás, ugratás… ebből a korszakomból már kinőttem). A másik pedig – és ez volt a nagyobb félelem –, hogy az egészből nem értek majd egy mukkot sem, mivel az előző részeket annyira vágtam, mint tyúk az ábécét.

 

Nos, mindkét aggodalmam teljesen alaptalannak bizonyult. A film épp annyira látványos, kocsikkal ugrató és robbantgatós, amennyitől még nem mennek a falnak a lányok sem, és amikor nagyon felpörögne, párbeszédes rész vagy egyéb lassú jelenet jön (például Brian, vagyis Paul Walker hazatelefonál). Ezekért a dialógusokért mondjuk nem adnék díjat a forgatókönyvíróknak, sőt, egyik-másik párbeszéd íróját konkrétan megkergetném egy partvissal, de ebbe most ne menjünk bele.

 

A történet pedig, ahogy egyik kedves ismerősöm fogalmaz, abszolút hülyebiztos. Vagyis csak az nem érti, aki nagyon nem akarja megérteni, hogy miről is van szó: Dom, vagyis Vin Diesel és csapata egy korábbi (londoni) akció után ismét az Egyesült Államokban vannak, és igyekeznek normális életet élni. Paul Walker a legcukibb, amint kisgyerekes apukaként igyekszik – annyira, hogy még azt sem találja, hol nyílik a hátsó ajtó a „bababiztos” családi autón.

 

De ahogy ez ilyenkor lenni szokott, beüt a krach, egy bosszúszomjas Jason Statham személyében, aki Tokióban kezdi terrorhadjáratát Han (Sun Kang) brutális meggyilkolásával, majd a fél világon át tartó hajsza indul – néha nehéz megállapítani, hogy őt üldözik-e, vagy ő üldözi a „jófiúkat”, mert olykor hamarabb ott van a következő állomáson, mint ők.

 

A film egyik leglátványosabb része, amikor a banda Abu Dhabiban bejut egy jordán herceg bulijába, ahonnan egy 3.5 millió dolláros luxusautóval menekülnek, három felhőkarcolón keresztül. Paul Walker és Vin Diesel megússza, a kocsi viszont… hát, csúnya véget ér. A film végén, mint azt sokan olvashattátok már a neten, Paul Walkerre emlékeznek a többiek. Ezt még az is megkönnyezi, aki nem ismerte, és egy filmjét sem látta eddig, mert tényleg nagyon szép, ahogy megcsinálták.

 

Egy szó, mint száz: a filmet szerintem érdemes megnézni, mert tényleg izgalmas, látványos, kalandos, és igen, még vicces is. Ne vegyetek komolyan semmit, csak érezzétek jól magatokat. De azért azt a 3.5 millió dolláros luxusautót tényleg nagyon sajnáltam…

 

Szinkronos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=qXgmNtq4Fx4

  • 2182 2015. április 09 Kultúra 2015. április 09.

    Facebook Comments