Múzeumlátogatás búvárfelszereléssel

Múzeumlátogatás búvárfelszereléssel

Múzeumlátogatás? Akkor nadrág, póló, fényképezőgép a felszerelés. Kivéve, ha Európa első víz alatti múzeumát készülsz épp felkeresni. A Museo Atlantico ugyanis nem úgy víz alatti múzeum, ahogy elsőre gondolnánk: nem húztak fel semmilyen épületet a tenger fenekére.  Az igazán különleges koncepción alapuló múzeumba a belépés csak búvárfelszereléssel ajánlott.

 

Különleges szoborgyűjtemény változtatta galériává a tengerfeneket Európa első víz alatti kortárs művészeti múzeumában. A kanári-szigeteki Lanzarote csillogó kék vizében létrejövő Museo Atlanticoban 12 méterrel a vízfelszín alatt csodálhatjuk meg az installációkat, egészen pontosan a nemzetközileg is elismert Jason deCaires Taylor alkotásait. Ráadásul a könnyű- és nehézbúvárokon kívül másnak is van lehetősége betekinteni ebbe a különleges világba: üvegfenekű csónakokon is felfedezhetjük a tenger mélyére süllyesztett világot. A betonból  készült vízalatti szobrok jelenleg kétségbeesett menekülteket, szelfiző turistákat, valamint  emberek és a növények fantasztikus hibridjeit ábrázolják. És fontos hozzátenni, hogy jelenleg.

Azon kívül ugyanis, hogy egy ilyen tárlat egyedülálló a világon, nem csupán önmagáért való művészetről beszélünk. A víz alá telepített szobrokkal komoly célt szeretnének elérni a tervezők: azt remélik, az évek során létrejön egy óriási mesterséges korallzátony, ahol össze tudnak gyűlni a helyi halfajok, és ahol rengeteg tengeri biomassza is képződhet majd. Így idővel az egész terület át fog alakulni, ahogy a helyi tengeri élővilág meghódítja a műalkotásokat. Mivel Lanzarote különleges státuszban van, az UNESCO Bioszféra Rezervátumai között szerepel, azért a projekt a nagyszabású építészeti installáció mellett magában foglalja egy víz alatti botanikus szoborkert tervét is, ami a Lanzarote környéki helyi fajoknak lesz tökéletes élőhelye.

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-15__880

Hogy ehhez minden adott legyen, a múzeum környezetbarát, Ph semleges anyagok felhasználásával készül, például speciális fejlesztésű tengeri cementből, rozsdamentes acélból és üvegszállal fonott betonacélból. A szobrok alakja úgy lett kitalálva, hogy illeszkedjenek a környék tengeri életébe és egy olyan öbölben helyezték el, ahol egyelőre még elég szegényes a tengeri kolónia. A projekttől azt várják, hogy új élőhelyet teremt a tengeri élőlényeknek, Lanzarote pedig modern és dinamikus kulturális szigetként ünnepelheti az egyedülálló természeti erőforrásait egy korábban kopár, 50×50 méteres, homokkal borított tengerfenéken.

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-14__880

A tervek szerint a Museo Atlantico több száz évig várja majd a látogatókat mindig változó látképével. A nagyközönség számára február végén nyílik meg az első tárlat, de év végéig újabb és újabb szobrok kerülnek majd a helyükre.  A múzeum tervezett befejezése 2016. decembere, és ha minden a helyére kerül, 10 víz alatti galériában gyönyörködhetünk.

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-12__880

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-11__880

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-9__880

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree-8__880

breathtaking-underwater-museum-turns-ocean-floor-into-art-gallery-and-doubles-as-artificial-ree__880

Képek: boredpanda.com

 

  • 1509 2016. február 24 Kultúra 2016. február 24.

    Facebook Comments