5 fesztiválkedvenc a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

5 fesztiválkedvenc a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

Hétvégén lezajlott a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ami a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

 

A világ legrangosabb íróit, költőit felvonultató esemény idén is a Milenárison kapot helyet. Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, idén Szlovákia  kultúrája, irodalma, könyvkiadása került terítékre, a díszvendég író pedig Jostein Gaarder norvég író volt. De a hétvége alatt több mint 30 ország szerzőit ismerhettük meg, legtöbbjük ráadásul új magyar nyelvű kötettel érkezett. Visszatértek a már tősgyökeresnek számító vendégek, mint Kína, Izrael, a skandináv országok és a legrégebbi partner, Németország, első alkalommal muttakozott be viszont Csehország és a kortárs cseh irodalom.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál abban is különbözik a külföldi könyvvásárok többségétől, hogy a kiállított könyveket a magyar standok mindegyikénél meg lehetett vásárolni. A fesztiválra időzített több száz újdonságot külön könyvjelzővel is megjelölték, mi pedig csak róttuk a köröket, és kiválasztottuk a kedvenceinket, íme:

Umberto Eco: Mutatványszám

TN6_B1442450

A két hónapja elhunyt írózseni utolsó alkotása posztumusz jelenik meg, és méltó lezárása az életműnek. Eco politikai szatírába oltott utolsó thrillerében keményen bírálja a korrupciót és a kapzsi médiát, regénybeli, 1992-es Olaszországa a kortárs olasz állapotokat visszhangozza, elég erős utalásokkal az egykori miniszterelnökre, Silvio Berlusconira is.

 

Helen Macdonald: H mint héja

TN6_B1441284

Az önéletrajzi ihletésű könyvben az írónő egy vad madár megszelídítését és annak minden nehézségét írja meg, ám a regény sokkal több holmi természetrajznál. A héja – Mabel- megszelídítésével töltött órák segítenek Helennek feldolgozni az édesapja halálát. Az apáét, aki mindig megértette és támogatta különleges vonzalmát a héják iránt.

 

Molnár T.Eszter: Stand up! – Egy majdnem normális család

1190810_2

A fiatalabb korosztályt szólítja meg a Stand up, de 20 fölött is üdíő olvasmány. Mit tehet az, akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje meg mindenbe beleszól? Ha a regény főhőse, akkor úgy vészeli át mindezt, hogy még egy pótanya-jelöltet is szerez az apja mellé.

 

Helmut Kohl: Aggodalom Európáért

helmut_kohl_aggodalom_europaert_felhivas_antall_jozsef_tudaskozpont_kiado_konyvkiado_2016_konyv_konyvek

Kevés ennél aktuálisabb könyv jelenhet meg idén, mint a volt német kancelláré. Aki ismeri Helmut Kohl munkásságát és a menekültválságról alkotott nézeteit, az tudja mire számítson. Kohl ebben a szenvedélyes hangvételű esszében elmeséli az egyesülés alaptörténeteit: hogyan született meg az európai eszme, milyen nagy utat tett meg Európa 1945-től napjainkig, kiáll mindannyiunk Európájáért, de aggodalmát fejezi ki az európai egyesüléssel és a közös jövőnkkel kapcsolatban.

 

Gárdos Péter: Fieber am Morgen (Hajnali láz)

covers_362431

A holokausztot talán legemberibb módon megközelítő regény fordítási jogait az első megjelenés óta 26 kiadó vette meg, és abszolút megértjük miért. A Hajnali láz az élet szerelmes regénye: a 25 éves Miklóst Svédországban, egy rehabilitációs központban kezelik a holokauszt után, amikor az orvosa közli: 6 hónapja lehet hátra. Ő azonban hadat üzen a sorsnak: levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza újrakezdheti az életét. És a válaszlevelek között hamarosan rátalál az igazira: Lilire.

  • 1165 2016. április 29 Kultúra 2016. április 29.

    Facebook Comments