Hogyan lesznek a vízcseppekből szavak?
Írta:

Hogyan lesznek a vízcseppekből szavak?

 

Megtudhatod, ha ellátogatsz a Ludwig Múzeumhoz, és megnézed Julius Popp installációját!

 

A Ludwig Múzeum honlapjáról tudjuk, hogy az első alkalommal megrendezésre kerülő régiós összművészeti Dunapest Fesztivál a Duna mentén fekvő városok sokszínű kulturális életét, a város és a folyó kapcsolatát helyezi a fókuszába. Ehhez csatlakozik Julius Popp nagyszabású, helyspecifikus installációjával a múzeum is.

 Képernyőfotó 2016-07-05 - 13.42.45

A Bit.Fall című munka tulajdonképpen egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak, amelyeket egy számítógépes algoritmus választ ki. Popp „vízesése” úgy van programozva, hogy értelmes és gyakran használt szavakat halásszon ki a hazai internetes portálok cikkeiből, amiket a lehulló vízcseppek formálnak meg.

 

A művészt elsősorban nem ezeknek a szavaknak jelentése érdekli, inkább a háttérben zajló digitális kommunikációs struktúrák és azok vizualizációja. A Bit.Fall tökéletesen testesíti meg a társadalomban bekövetkezett változások és a folyamatosan hömpölygő adatforgalom közötti összefüggéseket.

 

Ha ezt most így túl bonyolultnak érzed, akkor nézd meg a képeket, és máris közelebb érezheted magadhoz ezt a különleges vízfüggönyt. Ha pedig személyesen is megtekintenéd, arra is van lehetőséged: az installáció 2016. július 31-ig látható a Ludwig Múzeum előtti téren.

 

  • 1245 2016. július 05 Belföld, Kultúra 2016. július 05.

    Facebook Comments