Madárhatározó applikáció tarol a magyar piacon

Madárhatározó applikáció tarol a magyar piacon

Az iOS-re és Androidra is elérhető app olyan népszerűségnek örvend, amit a készítők is alig hisznek.

 

A verében és a galambon kívül te hány féle madarat ismersz felsz? Jó, a szarka és a sas még szinte mindenkinek megy, de az ismert madarak száma legtöbbünknek 10 és 20 közé esik. Ha eddig egy cukin csicsergő madár jött szembe a kiránduláson, vagy jelent meg az udvarban, akkor fényképezéssel és hosszas guglizásal juthattunk valami eredményre (már ha nem felejtettünk el utánanézni az állatnak később).

Ennek most vége, mert megérkezett a tényleg hiánypótló Madárhatárózó, Magyarország első ilyen jellegű alkalmazása, aminek a fejlesztése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület szoros együttműködésben valósult meg. A Madárhatározó alkalmazás a hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfajról tud mindent: 269 színes illusztráció, 203 madárhang és részletes fajleírások segítenek a beazonosításban.

newscafé_madárhatározó_1

A beazonosítás menetét megkönnyíti az alak, élőhely és szín szerinti keresés. Ha szembetaláljuk magunkat egy ismeretlen fajjal, válasszuk ki az alkalmazásban a madár alakját, színét és élőhelyét (vagy legalább egyet ezekből), a program pedig kiválasztja a lehetséges fajokat. A felismerést Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái segítik, de az állatra kattintva olvashatjuk a rövid fajleírást és meghallgathatjuk a madár hangját is. Ezek mellett szerepel a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Az app ingyenesen letölthető innen és innen, és mivel amellett, hogy nagyon informatív, még érdekes és hasznos is, ezért mi most azonnal megszavazzuk az idei nyár alapdarabjának.

newscafé_madárhatározó_2

 

  • 1820 2016. május 09 Belföld 2016. május 09.

    Facebook Comments