Ezek 2015 legjobb sajtófotói
Írta:

Ezek 2015 legjobb sajtófotói

Ha még nem láttad az elmúlt év legjobb sajtófotóit, akkor most megnézheted őket. Hidd el, érdemes.

 

A fényképezés régóta az egyik szenvedélyem. Igyekszem nemcsak a tőlem telhető legjobb képeket készíteni, hanem időről időre megnézni néhány kiállítást is – ha tehetem, akkor határainkon innen és túl egyaránt. Budapesten minden évben különösen várok legalább két ilyen eseményt: a World Press Photót és a Magyar Sajtófotó Kiállítást.

 

Január 25-én hirdették ki, hogy mely alkotók mely képei lettek a Magyar Sajtófotó Pályázat legjobbjai 2015-ben. A MÚOSZ Nagydíjat a HVG fotósa, Fazekas István kapta Tranzitország című fotósorozatáért – a képek szerintem lebilincselőek. Az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta A roma test politikája – Nincs ártatlan kép című sorozatáért.

 a1print

Sorolom a további díjazottakat is – elsőként a különdíjasokat. Escher Károly-díjat nyert a legjobb hírképért Illyés Tibor (MTI/MTVA) Tiszteletadás című munkája. Munkácsi Márton-díjat kapott a legjobb kollekcióért Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotósa. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter személyében Komka Pétert, az MTI/MTVA munkatársát díjazták, és a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporter díját a szabadúszóként dolgozó Bánhegyesy Antal kapta.

 Magyar Sajtófotó Pályázat - Illyés Tibor

Kategóriadíjak közül a Hír, eseményfotó (egyedi) kategóriában az előbb említett Illyés Tibor Tiszteletadás című munkája 232 pályaműből bizonyult a legjobbnak, Képriport (sorozat) kategóriában pedig az Index fotósának, Bődey Jánosnak a Sokkolta Párizst a terror éjszakája című felvétele végzett az első helyen.

 Magyar Sajtófotó Pályázat - Hirling Bálint

Emberábrázolás – portré (egyedi) témakörben több mint 350 felvétel közül nyert Hirling Bálint munkája, a Zsákfalu, Emberábrázolás – portré (sorozat) kategóriában pedig a szabadúszó Schild Tamás Semmi különös című képe lett az első. Ez a kép – a címével ellentétben – annyira erőteljes, hogy amikor először láttam, könny szökött a szemembe, de még sokadszorra is erős érzelmeket mozgat meg bennem. Számomra ezért lett ez a kép a 34. sajtófotó pályázat egyik legmegindítóbb felvétele.

 asp_970px_colorparty

A következő két kategóriában Kálló Péter képei végeztek az első helyen. Először a Művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi) csoportban indult, a Sziget Fesztiválon készített Color party című képét, majd a hasonló című, csak sorozatokat gyűjtő kategóriában indult Balance című alkotását szeretném megemlíteni. Jegyezzük meg a Földgömb magazin és a Metropol fotósának nevét, mert szinte biztos, hogy még sokszor találkozunk vele neves versenyeken (is).

 asp_970px_labda

Sport (egyedi) kategóriában a Népszabadság fotósa, Korponai Tamás A labda bűvöletében

című alkotása lett az első, míg a Sport (sorozat)-ot Veres Viktor A börzsönyi El Classico című képe nyerte. A Természet és tudomány (egyedi) első díja Máté Bence Árulkodó szagok című képéé lett, míg a Természet és tudomány (sorozat) a szabadúszó Hajdú D. András Cataracta című munkájának győzelmét hozta el.

 

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában egy fotós hölgy, Pályi Zsófia a Vén Guszti című fotója nyert, az ugyanilyen témakörben beérkezett sorozatok közül pedig a szabadúszó Bácsi Róbert László Hegyi-Karabakh című felvétele diadalmaskodott.

 

És persze a fotósok sem kerülhették el – nem is akarták – a menekültek ábrázolását, mint témakört. Az egyik legnépszerűbb kategória volt a Menekültválság (egyedi), ahová 338 kép érkezett be. Ezek közül a Magyar Idők fotósa, Kurucz Árpád Ima című műve lett az első, a Menekültválság sorozatok mezőnyének élén pedig az MTI/MTVA fotósa, Balogh Zoltán Krízis a Keleti pályaudvaron című erőteljes felvétele végzett.

 

Gratulálok a győzteseknek, a díjazottaknak, és mindenkinek, aki 2015-ben is részese lehetett olyan pillanatoknak, amelyekről a legjobbak közé került sajtófotókat készített.

 Képek:  http://www.sajto-foto.hu/hu/2015/dijazottak

  • 1378 2016. február 05 Belföld 2016. február 05.

    Facebook Comments