Mi lenne, ha Tim Burton Disney klasszikusokat rendezne? Ez.

Mi lenne, ha Tim Burton Disney klasszikusokat rendezne? Ez.

Nehéz Tim Burton kultikus, különc, kicsit ijesztő stílusát és a Disney klasszikusok csöpögő giccsét egy kalap alá képzelni, pedig az ötlet nem is olyan légbőlkapott.

 

Egy orosz születésű, Amerikában élő művész, Andrew Tarusov olyan képeket rajzolt az ötlettől vezérelve, hogy alig hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a galériát boredpandán. Tasurov saját bevallása szerint mindig is nagy rajongója volt a Disney klasszikusoknak csakúgy mint Tim Burtonnek. Aztán elképzelte és megrajzolta, mi lett volna, ha a gyerekkori kedvenceit a „meg nem értett zseni” rendezi. Lehet, hogy nekem nem a 101 kiskutya lett volna a legeslegkedvencebb mesém hat évesen, de az eredmény zseniális.

if-tim-burton-directed-disney-movies-5__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-3__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-2__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-4__605

A Disney és Tim Burton összepárosítása egyébként olyannyira nem alaptalan, hogy a rendező számos filmje a rajzfilmcéggel közös munka. Ráadásul ez a kapcsolat jó régre nyúlik vissza. Burton a gimnázium után a California Institute of the Arts-ban tanult tovább, aminek többek között a Disney-vel is jól kiépített kapcsolatai vannak. A Disney az iskola diákjai közül toborzott jövendőbeli animátorokat az egész estés rajzfilmjeihez, és ebbe a programba maga Burton is bekerült.

if-tim-burton-directed-disney-movies-8__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-9__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-6__605

Dolgozott nekik fázisrajzolóként, majd karakter-tervezőként is, de ez idő alatt minden koncepcióját elvetették. Ám a stúdió láthatta benne a különleges tehetséget, mert zöld utat kapott saját projektjeinek létrehozásához. És ez mekkora szerencse, mert azóta Tim Burton filmjei igazi klasszikusok lettek, a stílusát ezer közül is fel lehet ismerni, meséivel saját világot alakított ki. Az animációs filmek mellett (Karácsonyi lidércnyomás,  A halott menyasszony) számtalan élőszereplős mozi is kötődik a nevéhez: az Ollókezű Edward, a Charlie és a csokigyár, a Sweeney Todd, az Alice Csodaországban és az Éjsötét árnyék mind Burton-film (és mind Johnny Depp film).

if-tim-burton-directed-disney-movies-7__605

 

if-tim-burton-directed-disney-movies-10__605

  • 1451 2016. február 05 Kultúra 2016. február 05.

    Facebook Comments