Festményeiből kel életre Van Gogh

Festményeiből kel életre Van Gogh

Idén mutatják be a világ egyik legkedveltebb festőjéről szóló filmet, amit ráadásul teljes egészében festményekből animáltak.


A különc festőzseni életének bemutatása méltó módon különc formában érkezik: a Van Gogh film lesz az első, teljes egészében festményekből animált film a világon. Ez igen, azt jelenti, hogy minden beállítást megfestettek olajfestékkel, vásznon, akárcsak Van Gogh tette. A Dorota Kobiela rendezte filmhez több mint 100 festőre volt szükség, akik elkészítették a film összes kockáját: ez 12 festményt jelent másodpercenként! A fázisrajzokat így nem számítógéppel rajzolták, hanem olajfestmények formájában, kézzel. Mind az 56.800 képkockát!

A „Loving Vincet” című különlegesnek ígérkező film a festőzseni életéről és különös haláláról is mesél, szinte a festő saját karakterei által elbeszélve. A sztori a Vincenthez legközelebb állókkal készült „interjúk” alapján bontakozik ki, egészen a haláláig vezető drámai eseményekig. Ugyanis a 19. századi posztimpresszionizmus legnagyobb alakja fiatalon, 37 évesen halt meg, és addig sem volt felhőtlen az útja.

 

Egy szerencsétlen szerelmi ügy miatt a családja és az ismerősei is megszakították vele a kapcsolatot, majd apja halála után a családja – Theo öccse kivételével – örökre elzárkózott tőle. (A Theóval folytatott levelezésekből tudjuk a legtöbb részletet Van Gogh életéről, összesen 650 darab maradt fenn belőlük). A füllevágós epizódról elterjedt történet sem fedi teljesen a valóságot: nem szerelmi zálogul vágta le a fülcimpáját, hanem 1888 decemberében úgy összeveszett Gauguin-el, hogy rátámadt egy borotvával. Gaugin elmenekült, Van Gogh hazament, és a borotvával levágta az egyik fülcimpáját. Amit utána egy prostituáltnak adott, de ez már tényleg mellékszál. (Viszont az amazonon lehet kapni olyan plüss Van Gogh-babát, aminek levehető  a bal füle, a címke rajta pedig arra bíztat: „Küldd el valakinek, akit szeretsz!”. Hát hogy is mondjam…)

Mindenesetre Van Gogh elmegyógyintézetbe került, hallucinációk, epilepsziás rohamok, idegrohamok gyötörték. Gyógyíthatatlan beteg volt, de hogy pontosan miben szenvedett, az máig vitatott. Az idén bemutatásra kerülő filmben így aztán elég szabad kezet kaptak az alkotók a részletek ábrázolásához. Mindebben pedig olyan sztárok működnek közre, mint a kétszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan, Aidan Turner és Douglas Booth.

  • 1140 2016. március 16 Kultúra 2016. március 16.

    Facebook Comments