Versünnep fesztivál 2015
Írta:

Versünnep fesztivál 2015

Szereted a verseket? És szeretnél idén, a Költészet napja alkalmából ellátogatni egy olyan rendezvényre, ahol régebbi és újabb költeményeket népszerűsítenek színészek és előadóművészek? Akkor a Nemzeti Színházban a helyed idén április 11-én, a Költészet napján.

Verseket már egészen kiskorunkban tanulunk, óvodában és általános iskolában ráérezhetünk arra, milyen csodálatos költeményeket választhatunk akár alkalmakhoz, akár az érzéseinkhez, gondolatainkhoz kapcsolódva. A Versünnep fesztiválon is hódolhatunk versek iránti rajongásunknak – a döntőt idén a Nemzeti Színházban rendezik meg, április 11-én.

 

A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon idén is meghirdeti a Versünnep fesztivált, melynek tematikája József Attila, Márai Sándor, valamint a kortárs költészet. Idén tizedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amelynek célja, hogy a klasszikus és kortárs magyar költészetet népszerűsítse egy színészeknek és előadóművészeknek meghirdetett vers- és prózamondó versenyen.

 

8964-19714-versunnep-2014-versfotó:programturizmus.hu

2015-ben rengeteg évforduló kapcsolódik az eseményhez. A fesztiválon idén megemlékeznek a magyar nyelvű színjátszás kezdetének 225. évfordulójáról, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulójáról, valamint a 100 éve született Gáti Józsefről, az egyetem egykori legendás beszédtanáráról. Ezen jeles dátumok mellett azt sem felejthetjük el, hogy idén ünnepeljük József Attila költő születésének 110., valamint Márai Sándor író születésének 115. évfordulóját, így a versenyzőknek az ő műveikből kellett választaniuk.

 

Az idén 10 éves fesztivál versenysorozatára most először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói mellett most első ízben hirdették meg a szervezők az énekelt vers és versmegzenésítés kategóriáját. Erre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezhettek.

 

A fesztivál döntője április 11-én 18 órakor kezdődik a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, de érdemes korábban odalátogatni, mert a színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvény vár mindenkit, aki a költészet iránt fogékonynak vallja magát.

 

Programok (fotó): http://mno.hu/data/cikk/1/28/5/91/cikk_1280591/versunnep.png

 

 

  • 1283 2015. április 11 Kultúra 2015. április 11.

    Facebook Comments