Szilveszteri para-lista: ezt ne tedd újévkor, ha nem akarod már most tönkretenni az évet
Írta:

Szilveszteri para-lista: ezt ne tedd újévkor, ha nem akarod már most tönkretenni az évet

Tyúk, disznó, lencse és társai. Te ugye jól tudod?

 

Talán nincs még egy ünnepünk, amihez annyi babona kötődne, mint Szilveszterhez és az Újévhez. Ezen a napon még azok is tartanak bizonyos népszokásokat, akik nem babonásak – megszokásból. A legtöbben nem igazán hiszünk a szilveszteri babonákban, ám kockáztatni mégsem igazán merünk, hiszen ártani nem árt az az egy tál lencse, a szerencsétlenséget viszont nem éri meg kockáztatni. Így tehát jöjjön a lista emlékeztetőül: ezt ne csináld szilveszterkor, ha jövőre is jó évet szeretnél.

Újév napján tilos a lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása, mert az hátrafelé rúg, tehát elkaparja a szerencsénket. Helyette egyél disznót és lencsét, ez ugyanis biztosan meghozza a szerencsét.

Újévkor tilos a mosás és teregetés, mert az valaki halálát hozza. Ezt még véletlenül se kockáztasd meg, nincs az a szennyes kupac, ami ne várhatna egy napot.

Ezen a napon tilos levinni a szemetet is, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Szilveszter éjjelén viszont pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Amíg ugyanis nem távozik, az újév nem tud bejönni.

Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni. Arra is ügyelni kell, hogy újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa szegénységet hoz, ezért a kamrát meg kell tölteni, a zsebeket és a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Újév napján nem szerencsés ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

A hagyomány úgy tartja, hogy a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósló álomra is.

 

  • 488 2019. december 31 Életmód 2019. december 31.

    Facebook Comments