Így lesz műanyagmentes a július
Írta:

Így lesz műanyagmentes a július

A #plasticfreejuly egy fantasztikus kezdeményezés, és sokan döntöttünk úgy, hogy persze, naná, követjük. Aztán elérkezett az első bevásárlás, és ezzel együtt az első akadályok és hibák is. Hadd segítsünk gyorsan kiküszöbölni a csorbát!

 

Műanyagmentesen élni nem is olyan könnyű… vagy mégis? Tapasztalt környezetvédő barátosném biztosan azt mondaná, hogy de, nagyon könnyű, miről is beszélünk, de én inkább amondó vagyok, hogy odáig az út bizony nemcsak hogy hosszú, hanem kacskaringós és akadályokkal is tele van. Senki sem lesz máról holnapra műanyagmentes ökotündér. Vagy ha igen, írja meg nekem is, hogyan csinálta…

 

Szóval visszatérve az eredeti témánkra: a műanyagmentesség elve egy szuper alapötlet, amit naná, hogy sokan azonnal lelkesen támogatnak, még a Facebook-profilképüket is „csatlakoztam a kihíváshoz: műanyagmentes július 2019” filterrel látják el.

 

Aztán kiteszik a lábukat otthonról, teszem azt egy bevásárlás erejéig, és máris akadályok sorába ütköznek.

 

1. Talán a leggyakoribb, hogy elfelejtünk szatyrot vinni magunkkal, illetve nincs nálunk a zöldség- és gyümölcsvásárláshoz használható kis zacsi. De még mielőtt legyintenénk egyet, és megvennénk az egyszer használatos műanyag zacskókat, érdemes körülnézni a boltban, mert egyre több helyen már nemcsak divatos vászontatyókat lehet kapni, hanem olyan kis újrahasználható zsákokat is, amelyekbe zöldségeket és gyümölcsöket tudsz pakolni.

 

2. További „hiba”, hogy bizonyos dolgokat megszokásból írunk fel a bevásárlólistánkra, holott vagy helyettesíthetők más dolgokkal, vagy egyáltalán nincs is rájuk szükségünk. Előbbiek közé sorolnám az egyenként csomagolt kekszeket, papírzsepit, utóbbiak közé pedig a szívószálat és a fültisztító pálcikát. Érdemes átnézni a bevásárlólistát indulás előtt, és feltenni a kérdést minden ott szereplő tétel kapcsán: erre tényleg szükségem van, vagy csak megszokásból veszem meg? Illetve, hogy tudom-e környezetbarátabb dologgal helyettesíteni?

 

3. És mi van azokkal a finomságokkal, amikre szükség van a konyhában, de a közértben csak előre csomagolva kaphatók? Mint például a csirkemell, tej, tejföl, sampon, tusfürdő és még sorolhatnánk. Ha igazán elszánt vagy, szerelkezz fel a saját tárolóedényeiddel, és vedd az irányt egy csomagolásmentes bolt felé, ahol megtöltheted befőttesüvegeidet, tartósabb műanyagtárolóidat minden földi jóval. Google a barátod, perceken belül rá fogsz akadni a hozzád legközelebb található csomagolásmentes üzletre. De ha nincs ilyesmi a lakóhelyed környékén, akkor sem lehetetlen a helyzet: ha évek óta ismerős termelőnél vagy ugyanannál a piaci árusnál vásárolsz, legközelebb a saját tárolóedényedbe kérd tőle az árut. Szerintünk még hálás is lesz, hogy spórolhat a csomagolóanyagokkal.

 

4. És végül: sokan nem tudjuk, de olyan termékekben is lehet műanyag, amelyekről elsőre nem is gondolnánk. Amikor például teát vásárolunk, a legtöbben nem tudjuk, hogy a filtereket műanyaggal teszik ellenállóbbá, hőállóbbá a meleggel szemben. Ezért vásárlás előtt mindig informálódj, és ha teheted, válassz műanyagmentes alternatívát – filteres helyett szálas teát, például.

 

  • 541 2019. július 09 Életmód 2019. július 09.

    Facebook Comments