3+1 spórolós tipp év elejére
Írta:

3+1 spórolós tipp év elejére

Karácsonykor a legtöbben túlköltekezünk, ezért anyagilag elég nyögvenyelősen indulhat az újév. Most adunk pár tippet, hogy kicsit könnyebben vészeld át ezt az időszakot. 

 

1. Étterem helyett

Gyakran ebédelsz, vacsorázol étteremben? Barátnőiddel rendszeresen reggelizőben kajáltok? Az embernek gyakran fel sem tűnik, hogy a bevételének milyen óriási hányada megy el ilyen dolgokra. Ezért azt javasoljuk, egy ideig főzz otthon! A neten már olyan sok egyszerű receptet lehet találni, amikkel egy abszolút kezdő is elboldogul… ha pedig már ügyesebb vagy, kis időráfordítással fantasztikus ételeket készíthetsz. Így azt is pontosan tudod majd, melyik kajába miből mennyi került. A bókok bezsebelése a párodtól pedig már csak hab lesz a tortán!

 

2. Edzőterem helyett

Sokan havi bérletet veszünk kedvenc konditermünkbe, aminek az ára, hát, nem éppen csak pár forint (a jobb helyekre bőven tízezer forint feletti összeget kérnek egy havi belépőért). Ha most épp nem tudsz ennyit rászánni, ne csüggedj! Rengeteg kinti- és otthon is végezhető mozgásforma várja, hogy felfedezd és megszeresd. A neten számos tornát, jógamódszert, egyéb edzésmódot ismerhetsz meg és tölthetsz le akár ingyenesen is, kint pedig – ha az időjárás engedi – tempós gyaloglással, kocogással mozgathatod át a tested.

 

3. Drága ajándékok helyett

Év elején is rengeteg a névnap, szülinap a szeretteid körében? Ha most nem tudsz mélyebben a zsebedbe nyúlni ajándékvásárlás miatt, akkor készíts saját kezűleg apróságokat. Az internet tele van szebbnél szebb ötletekkel, a DIY meg amúgy is elég divatos manapság. ;) De írhatsz egy kis névre szóló kupon kártyát is az ünnepeltnek, ami feljogosítja őt valamilyen élményre, aminek tudod, hogy nagyon örülne. Például, hogy tavasszal majd elviszed őt egy közös túrára, VIP-mozizásra vagy óriáskerekezni. Végső esetben meg az is megoldhatja az ajándék-kérdést, ha valamelyik, általad nem használt holmidat adod neki, amiről tudod, hogy ő is vágyik rá – legyen az akár egy jó könyv vagy egy szép sál.

 

+1: Bankkártya helyett

Elgondolkodtál már azon, naponta hányszor kapjuk elő a bankkártyánkat? Hányszor fizetünk a neten ezért vagy azért az utána feleslegesnek bizonyuló holmiért, mert „ez még belefér”? Kolléganőnk az utóbbi időben a következő módszert dolgozta ki: minden hónapban csak egy kis összeget hagy a kártyáján. A többit kiveszi, és borítékokba teszi. Ezek „kaja”, „kiadások”, „vésztartalék” címkékkel vannak ellátva, és nyilván többet igyekszik a „vésztartalékba” tenni, amihez nem is nyúl hozzá, csak ha nagyon muszáj. Így pár hónap alatt sikerült egy olcsóbb wellness hétvége árát megspórolnia, de azt mondja, erős marad, és nem utaznak el a párjával. A vésztartalékot inkább tényleges funkciójára tartogatják, ha esetleg kellene. ;)

 

Ha megfogadod tanácsainkat, több ezer forinttal több maradhat a pénztárcádban az év első hónapjaiban – vagy akár az év további részében is, amennyiben úgy döntesz, hogy nem csak 2018 elején veted be spórolós tippjeinket. ;)

  • 768 2018. január 18 Életmód 2018. január 18.

    Facebook Comments