5 dolog, amit a tüdőd egészségéért megtehetsz

Írta:

5 dolog, amit a tüdőd egészségéért megtehetsz


Az egészségünkért legtöbbet az életmódunkkal tehetünk.

Az idei járvány egy eléggé elhanyagolt szervünkre hívja fel a figyelmet. Míg a szív és érrendszeri betegségektől általában sok szó esik, addig a tüdőnk egészségéről jóval kevesebbet beszélünk. Persze ne cigizz, és a nagyváros szmogos levegője helyett költözz vidékre, de mi az amit mindenképpen meg kell tenned? Mutatjuk!

Ne dohányozz! Tényleg. Soha. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány csak kettő azok közül a mérgek közül, amit ilyenkor letüdőzöl. A dohányzás nem csak tüdőrákot okoz, hanem  tüdőtágulást és  asztmát is, aminek az oka, hogy a tüdő krónikus gyulladásban van, felhalmozódik a váladék és akár a léghólyagocskák falának szétszakadása is bekövetkezhet.

Tartsd tisztán a lakásod levegőjét.  A munkahelyünk mellett a legtöbb időt otthon töltjük, ezért kiemelten fontos, hogy itt milyen levegőt lélegzünk be. Szellőztess rendszeresen, figyelj oda, hogy ne jelenjen meg a penész sehol, és használj természetes, bio légtisztítót, ami nem csak kiszűri a kórokozókat, bacikat a levegőből, de a szagokat és a felesleges párát is elnyeli. Ilyen a Hiilibag, ami vegyszerek és áram felhasználása nélkül teszi illatossá és egészégessé a lakás levegőjét.

Járj sóbarlangba. A sóbarlang az egyik legjobb dolog, amivel a légzőszerveid egészségét támogatni tudod. Ma már a kisebb városokban is van lehetőség sóbarlangba járni, és mi azt tanácsoljuk, tedd meg. Az apró sószemcsék valami eszméletlenül jól tisztítják a légutakat, ezáltal segítenek a különböző fertőzések, gyulladások kialakulásának megelőzésében.

Válasz természetközeli hobbit. Ha már a tüdő tisztítása a téma, mi lehetne jobb erre, mint az anyatermészet lágy, frissítő levegője? Ugye, hogy semmi. Kirándulni nem csak azért érdemes, hogy egy kicsit kiszakadjunk a városból és a mindennapokból, hanem azért is, mert a tiszta levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Legyél aktív! És itt most nem csak az előző pontban említett kirándulást értjük, hanem azokról a kardió edzésformákról, sportokról van szó, amik megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdődet, növelik az állóképességedet. A tüdőkapacitás növelésére tökéletes a futás, úszás és a biciklizés, de „békeidőben” a teremsportok között is találhatsz szép számmal kardió jellegűt.

  • 738 2020. november 13 Életmód 2020. november 13.

    Facebook Comments