A megfelelő étrend segítheti a járvány elleni védekezést?
Írta:

A megfelelő étrend segítheti a járvány elleni védekezést?

Kutatók összefüggést találtak a helytelen étrend okozta egészségügyi problémák és a koronavírus fertőzés lefolyásának súlyossága között.

 

Az, hogy az étrend minősége alapjaiban határozza meg az egészségünket, egyáltalán nem új információ, mégis több mint fél év kellett, mire elkezdték vizsgálni az étrend és a koronavírus kapcsolatát. Mielőtt kitört a járvány, az elmúlt években rengeteg szó esett az egyre terjedő „elhízás járványról”, azaz arról, hogy az ülő életmódnak és a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetően még soha nem volt ennyi elhízott ember a világon, mint napjainkban. Na de hogy jön ez a koronavírushoz?

Az elhízás leggyakrabban olyan betegségeket okok, mint a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Na és vajon milyen alapbetegségekben szenvedett a koronavírusban elhunytak többsége?

Az Amerikai Közegészségügyi Intézet (Centers for Disease Control and Prevention) nemrég tett közzé egy igen érdekes jelentést: a koronavírus legsúlyosabb eseteinek hátterében leggyakrabban meghúzódó két alapbetegség a szív-érrendszeri betegség (68 százalék) és a cukorbetegség (22 százalék). Az ilyen betegségben szenvedők hatszor gyakrabban kerülnek kórházba, és 15-ször (!) magasabb a halálozási arány a körükben, mint az ilyen alapbetegséggel nem rendelkezők esetében.

Ezt az összefüggést támasztják alá a hazai adatok is: Magyarországon az eddig elhunyt (szept. 07.) 624 főből mindösszesen 4 embernél nem ismert valamilyen más alapbetegség. A magyar adatok alapján 248 esetben magas vérnyomás, 320 esetben magas vérnyomás, 121 esetben pedig cukorbetegség rontotta a megfertőződöttek esélyeit.

Az Egyesült Királyságban regisztrált esetek szintén alátámasztják az összefüggést: az új koronavírussal súlyosan fertőzött emberek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott volt, Olaszországban a vírusfertőzés következtében elhunytak 99 százaléka magas vérnyomásban, cukorbetegségben és szívbetegségben szenvedett az Index riportja alapján.

Cukorbetegség esetén azt már tudjuk, hogy a rendellenes vércukorszint fontos szerepet játszik a gyulladások és a légúti betegségek kialakulásában, de további kutatások minden alapbetegség esetén szükségesek még a pontos okok és összefüggések feltárásához. Azt mindenesetre már most kimondhatjuk: az egészséges étrend és a normális testsúly a koronavírus elleni védekezésben is kitüntetett szereppel bír!

 

  • 425 2020. szeptember 09 Életmód 2020. szeptember 09.

    Facebook Comments