Ezek a legbüdösebb dolgok a világon
Írta:

Ezek a legbüdösebb dolgok a világon

Egyikkel sem szeretnénk egy helyiségben tartózkodni.

 

 

Az, hogy ki mit talál büdösnek, kellemesnek vagy még épp elviselhetőnek, nagyon egyénfüggő, ám vannak olyan szagok, amikről viszonylag nagy a konszenzus. A Kaliforniai Egyetem még 2007-ben járt utána, miért leszünk rosszul bizonyos szagoktól: a kutatásban 150 különböző molekulát vizsgáltak meg, és igen érdekes összefüggésekre jöttek rá, például hogy a szagok érzékelését evolúciós okok is befolyásolják. Na de mik is azok a dolgok, amiket ember nem szeretne megszagolni?

 

Vieux Boulogne

300px-Vieux-Boulogne_cheese

A sajtok között sok erős, kellemetlen szagú akad, ám a Vieux Boulogne mindegyiken túltesz. Köztudottan ez a világ legbüdösebb sajtja, ami eredetileg Normandiából ered, és 21 napig érlelik, fogyasztását pedig ezek után is csak a vállalkozó szelleműeknek ajánljuk. A szagát sokan a tehéntrágyához hasonlítják…

 

Surströmming
1280px-Surströmming

A svédek erjesztéssel tartósított heringje a világ legbüdösebb étele, ami miatt a sokan egyszerűen kidobják a taccsot. A halat jó hosszú ideig erjesztik, majd konzervdobozba teszik, ahol tovább erjednek. A förtelmesen büdös szag mellé a látvány sem túl étvágygerjesztő.

 

Durián

Durian_in_black

Ez a különleges tüskés gyümölcs Ázsiában igen népszerű, mert kellemes vaníliaízű, krémes húsa van, ám az illata több mint kellemetlen. Az érett gyümölcs rothadó bűzt áraszt, ezért Délkelet-Ázsiában egyenesen száműzték az éttermekből szállodákból, sőt, még a tömegközlekedési eszközökről is.

 

Rafflesia arnoldii

09_rafflesia

Ez a bájos piros növény Indonézia nemzeti virága, ám élőben közel sem olyan szimpatikus, mint képről. Az akár 15 kilósra, és méteres nagyságúra megnövő virág ugyanis embertelen büdös dögszagot áraszt. Ami nekünk kínzás, ám a növénynek a túlélés záloga, ugyanis ezzel csalogatja magához azokat a legyeket, amik a beporzását végzik.

 

Törpehangyász

Two-toed_anteater_balanced_on_a_stick

Ha büdös állatokról van szó, mindenkinek a büdösborz jut eszébe, pedig van egy szintén cuki állat, ami még nála is borzalmasabb bűzt képes kibocsátani. A törpehangyász is csak veszély esetén veti be a bűzfegyvert, tehát alapállapotban nincs kellemetlen szaga, de azért így sem mennénk a közelébe.

 

Magyarországon szerencsére ezek egyikével sem találkozunk a hétköznapi életünk során, ám bűzforrások az otthonunkban is vannak. Egy megzápult tojás, megromlott sajt, vagy a hetek óta le nem vitt kuka bizony cifra dolgokra képes. Ha a te orrod sem viseli el az ilyenfajta kalandokat, akkor szerezz be bio légszűrő párnát, azaz Hiilibaget. Ez hatékonyan elnyeli a szagokat, az allergéneket és káros anyagokat, megakadályozza a penész és a baktériumok kialakulását és elnyeli a felesleges nedvességet. Ha érdekelnek a részletek, itt utánaolvashatsz.

  • 1875 2019. július 26 Életmód 2019. július 26.

    Facebook Comments