Íme a 3 legbizarrabb okos kütyü

Íme a 3 legbizarrabb okos kütyü

Okostévé, okostelefon, okosóra… unalmas. Nem is ezekről lesz most szó.

 

 

Okos rizsfőző

Pardon? Mifelénk a rizsfőzés annyi, hogy a zacskósrizset belesuvasztod egy lábas forró vízbe és kész. A kínaiak persze nem veszik ilyen félvállról nemzeti eledelük elkészítését. Az eddig okostelefonokról ismert Xiaomi megalkotta az első okos rizsfőzőt!  Az edény (gép?) nagy nyomással, kiváló minőségben és gyorsan dolgozik, és természetesen okostelefonról lehet vezérelni és felügyelni. A 43 ezer forintot kóstáló szerkezet ráadásul nem is egymagában ékezik: a kínai cég Mijia néven új márkavonalat hoz létre, amely égisze alatt okos konyhai és használati eszközöket forgalmaznak majd. Ja és a Xiaomi okos rizsfőző 200 fajta rizst ismer, és 2450-féle rizsfőzési módozatot támogat! De most tényleg: a túl kemény, a pont jó és a szétfőtt félén kívül mi a többi 2447??

Xiaomi-Smart-Rice-Cooker

 

Okos WC

Még mielőtt megijednél: a szorgos munkások nem valami gusztustalan funkciót építettek a toalettekbe, hanem –most kapaszkodj – az intelligens wc öntisztul! A Toto cég wc-je magától nyílik, ha közelítünk felé, és minden lehúzás után kitakarítja önmagát. Neorest-nek nevezett alkalmatoság ezt úgy tudja kivitelezni, hogy belsejét cirkónium és titán-dioxid keverékével vonták be, öblítéskor pedig speciális elektrolizált vizet használ. Ez gyakorlatilag olyan, mint egy fertőtlenítőszer: megöli a baktériumokat és még fehérít is. Beépített UV lámpája is van, ami szuper-hidrofillé teszi a felületet és lehetetlenné teszi, hogy bármi megtapadjon rajta. Mindennek az eredményeként pedig elég évente egyszer takarítanunk a wc-t. Illetve olyan apróságokat is tud, mint hogy melegvízzel tisztít és állítható hőmérsékletű meleglevegővel szárít (igen, az alfeledet), van benne ülésfűtés és dezodor funkció is. A cég ráadásul már a második generációt fejleszti, és hogy el tudd képzelni mekkora üzlet ez: az 1.0-ás termékből 40 millió darabot adtak el, 2,9 millió forintos darabáron. Hűha…

toto2

 

Okos borosüveg

Tegye fel a kezét, akinek problémát szokott okozni kiszámolni, hogy hány pohár bor maradt még az üvegben, vagy álmatlan éjszakák gyötrik a megivott nedű gyártási módján gondolkozva. Én sem ismerek ilyen embert, de a Kuvée nevű okos borospalack megálmodói biztos máshogy vannak ezzel. Az okospalack októbertől kerül kereskedelmi forgalomba, és olyasmiket tud, amiről eddig nem is gondoltuk, mekkora szükségünk lenne rá. A palackot üresen árulják egyébként, a bele való speciálisan palackozott borokat külön kell megvenni, majd áttölteni bele. Az áttöltött bor viszont 30 napig megőrzi a minőségét az üvegben lévő speciális szelepnek köszönhetően, ami megakadályozza, hogy oxigénnel érintkezzen a bor. Nyilván kijezője is van: itt olvashatjuk el a benne lévő bor eredetét, gyártási módját és jelzi azt is, hogy még hány pohárnyi bor maradt benne. Feltételezem a csalódások elkerülése végett. A beépített szoftver megjegyzi a beletöltött borféléket és ezek alapján további, a fogyasztó ízlésének megfelelő cuvée borokat is ajánl, amiket a palack érintőképernyőjén meg is rendelhetünk. A borosüveg ára 179 dollár, a bele tölthető spéci borok 15 és 50 dollár között mozognak.

Kuvee-smart-wine-bottle-630x400

 

  • 1803 2016. április 20 Életmód, Tech/tudomány 2016. április 20.

    Facebook Comments