Ezeket a filmeket kellett volna látnod 2017-ben
Írta:

Ezeket a filmeket kellett volna látnod 2017-ben

Ideje pótolni, ami kimaradt.

 

2017 szerencsére tele volt jobbnál jobb filmekkel. Volt, ami körül már év közben is nagy volt a felhajtás, és olyan is, ami hozzánk csak most kezd beszivárogni. Íme a mi top tízes listánk azokról a filmekről, amik kétség kívül megérnek két órát az életünkből.

Testről és lélekről

A tavalyi év legnagyobb magyar filmszenzációja volt Enyedi Ildikó filmje, ami elképesztően sok nemzetközi filmes díjat bezsebelt, többek között a Berlinálé Arany Medve-díját. Endrének, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatójának és Máriának, a nagyon szigorú és autisztikus viselkedésű új minőségellenőrnek minden éjjel közös álma van, havas tájban ismerkedő szarvaspárként. Ezt csak akkor veszik észre, amikor a munkahelyi pszichológusnő hall róla mind a kettőtől és azt hiszi, hogy gúnyt űznek belőle.

Az

A tavalyi év legijesztőbb filmjét mostanra már minden horror-rajongó látta, ám annak is ajánljuk, aki amúgy nem nagy híve ennek a műfajnak. A Stephen King regénye alapján készült tavalyi változat igazi klasszikus már most, de a félőseknek azt tanácsolnánk, napközben, barátokkal nézze, semmiképp sem este egyedül. Pennywise, a félelmetes, gyerekeket gyilkoló bohóc nem olyasmi, amit estimesének ajánlunk…

Star wars 8

A Lucas-műveket sem kell valószínűleg senkinek sem bemutatni: a Csillagok háborúja saga legújabb, immár nyolcadik része pont akkora kasszasiker lett, mint várható volt, ám a kritikusoknak okozott meglepetést is. Egyöntetű vélemény, hogy évtizedek óta nem volt ilyen jó része a sorozatnak, és hogy Mark Hamill élete alakítását hozta. A régiek közül már csak Luke, Leia és Csubakka maradtak, ám az új szereplők nem okoznak csalódást.

Galaxis őrzői 2

Ha ne adj Isten a Galaxis őrzői 1 is kimaradt volna, mindenképpen nézd meg először azt, mert a történet pontosan ott kezdődik, ahol az előző véget ért. Az őrzők most is a világot próbálják megmenteni, de mielőtt legyintenél, hogy nem érdekelnek a szuperhősös filmek, biztosítanánk: ez akkor is tetszeni fog. Humor, emberi drámák, cukiság, izgalmak tökéletes elegye. Nem túlsok és nem is zavaros, mindenképpen alapmű.

A legsötétebb óra

A legsötétebb óra még csak ezen a héten kerül a magyar mozikba, és mi biztos ott leszünk az első nézők között. A film igaz történetet mesél el: Winston Churchill legnehezebb napjai a világháború idején. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét.

Három óriásplakát Ebbing határában

Elhozta a legjobb drámának járó Golden Globe-ot Martin McDonagh rendező legújabb filmje. Az izgalmas történet szálait egy gyilkosság mozgatja, ám nem krimi: hónapok teltek el Mildred Hayes lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek…

Bébi úr

Igen, rajzfilm, de nem, korántsem gyerekes. Sőt, ez a film sokkal inkább szól a felnőtteknek, sem mint a gyerekeknek, hiszen azt a témát feszegeti, hogy vajon milyen lenne örökké gyereknek maradni. Van ugyanis egy párhuzamos világ, ahol mindenki baba, és ahonnan egyikük most fontos küldetésre érkezett egy teljesen átlagos házaspárhoz és annak kisfiához.

Kincsem

Még egy magyar film, amit nem hagyhatunk ki. A Testről és lélekről-el ellentétben ez nem művészfilm, hanem a tavalyi év legnagyobb itthoni kasszasikere. A cím alapján nem meglepő, hogy a magyar csodaló, Kincsem történetét dolgozza fel, ám a film korántsem dokumentumfilm. Egy bájos és magával ragadó romantikus komédia, ami kétség kívül az elmúlt évek legjobb magyar filmje.

Kalifornia álom

Bár technikailag még 2016-ban mutatták be (Magyarországon egészen pontosan december 29-én), az egész tavalyi év eleje erről a filmről szólt. Emma Stone és Ryan Gosling filmje tarolt az Oscar-gálán is, és hónapokig letaszíthatatlanul vezette a filmes nézettségi toplistákat. Ha valahogy lemaradtál erről a csodás musicalről, akkor mindenképp pótold, és nézd meg, ahogy Mia, a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian, a szépreményű jazz zongorista a Csillagok Városában, Los Angelesben keresi az álmait.

Lady bird

A Lady Bird sem volt látható nálunk eddig, ám azután, hogy elhozta a legjobb vígjátéknak járó Golden Globe-ot, nem is kérdés, hogy a magyar mozikban is bemutatják. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben, ahol az amerikai gazdaság szeszélyesen változásai közepette játszódó történet érzékeny tükröt tart a kapcsolatoknak: a 17éves Christine „Lady Bird” McPherson teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion, akivel örökös harcban áll…

 

  • 862 2018. január 17 Kultúra 2018. január 17.

    Facebook Comments