Nő írhatta a világ legrégebbi irodalmi művét
Írta:

Nő írhatta a világ legrégebbi irodalmi művét

Több ezer éven át tévesen férfinak gondolták Mezopotámia egyik legfontosabb szövegének szerzőjét.

 

Ha híres női írókra gondunk, szinte csak az elmúlt nagyjából 300 évből jutnak eszünkbe nevek. A könyvek írása egy nagyon szűk értelmiségi elit kiváltsága volt, akik szerzetesekből, nemes urakból álltak. Vagy mégsem?

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatói most arra találtak bizonyítékot, hogy Mezopotámiai egyik legfontosabb szövegének szerzője nő lehetett. Az ún. Gula-himnusz i.e. 1300 körüli időkből származik, szerzője pedig egy bizonyos Bullussza-rabi. A szerzőt azért vélték férfinak, mert neve előtt egy hímnemre utaló jel található, ám az egyetem kutatói több korabeli dokumentumot átvizsgálva arra jutottak, hogy tévedés történhetett. A Bullussza-rabi nevét ugyanis további kilenc közigazgatási okiratban is megtalálták, és minden alkalommal nőt jelöltek vele. Az egyetem professzora szerint ezek alapján akkoriban csak nők használták ezt a nevet, és azt is hozzátette, valószínűleg nem egyedi esetről van szó, máshol is lehet tévesen feltüntetett szerző az ókori iratokban.

“A szerzőket illetően fő forrásunk egy listai, az Újasszír Birodalom utolsó jelentős uralkodója által alapított híres ninivei könyvtárból, az úgynevezett Szövegek és Szerzők Katalógusa. Ha ott tévesen férfiként tüntettek fel egy női szerzőt, ez máshol is megeshetett” – tette hozzá Enrique Jiménez.

  • 536 2020. november 04 Kultúra 2020. november 04.

    Facebook Comments