Fényképezte Zsigmond Vilmos
Írta:

Fényképezte Zsigmond Vilmos

Átfogó, hiánypótló, különleges. Csak néhány jelző, amivel az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos fotóiból álló kiállítást illethetjük – a tárlat április 10-től június 21-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Fényképezte: Zsigmond Vilmos. Ezt eddig leginkább filmek stáblistáján, a „Vége” felirat után olvashattad, ugyanis a magyar származású Zsigmond Vilmos olyan filmeket jegyez operatőrként, mint a Szarvasvadász, a Harmadik típusú találkozások vagy a Fekete Dália. Ha elmélyedtél egy kicsit ezekben a filmekben, vagy értesz a technikai részletekhez, akkor azt is tudhatod, hogy filmjeinek védjegye a világítás találékony használata és a fény művészi alkalmazása. Egyedülálló stílusának köszönhetően munkássága sokszínű: képei hol költőiek, hol realisták, részletezőek vagy grandiózusak.

 

Az Oscar-díjjal és több rangos nemzetközi filmes elismeréssel kitüntetett Zsigmond Vilmos nemcsak operatőrként alkotott jelentőset, hanem fotóival is. Ezt mindannyian láthatjuk majd április 10-étől, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába illeszkedve megnyíló budapesti kiállításán. A Ludwig Múzeumban helyet kapó tárlat gerincét eddig még soha be nem mutatott fotók alkotják.

10897893_10152509522987016_4578414742552554818_n

Zsigmond Vilmos az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el komolyabban érdeklődni a fotóművészet iránt. Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve nagy hatással volt rá, ennek segítségével autodidakta módon tanulta meg a kompozíciós elveket, a fénykezelés jelentőségét, a film nyersanyagok sajátosságait.

 

Az előhívást szintén maga végezte, így lehetősége volt megtanulni a fotózás laborálási eljárásait is. Ezek a tanulságok aztán operatőri munkájában tovább értek, fejlődtek, és alkalmazásukkal jött létre e nagyszerű filmes életmű, melynek indulása egybefonódik az amerikai film meghatározó korszakával, az Új Hollywood-nak nevezett filmtörténeti periódussal.

Zsigmond Vilmos 1951-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára. 1955-ben diplomázott, majd az 1956-os forradalom alatt az Egyesült Államokba vándorolt ki. Ott a hetvenes évek elejétől együtt dolgozott korai filmjeiken azokkal a rendezőkkel, akik alapjaiban változtatták meg az amerikai filmgyártást, mint például Robert Altman, John Boorman, Michael Cimino, Steven Spielberg.

 

932_15813-p

A számos szakmai elismeréssel kitüntetett operatőr több száz felvételt készített az évek, évtizedek során. A mostani, különleges kiállítási fotóanyag 150 darabot számlál, és az 1940-es évekből indulva napjainkig mutatja be Zsigmond Vilmos alkotói gondolkodásmódjának fő jellegzetességeit. A tárlat kiegészül a filmes életmű darabjaival is, hogy láthatóvá váljanak a fotózás és az operatőri tevékenység szoros összefüggései.

A kiállítás kurátorai Tomas Opitz és Puskás Bea, koordinátora pedig Üveges Krisztina.

  • 1612 2015. március 19 Kultúra 2015. március 19.

    Facebook Comments