4 tipp a biztonságos szánkózáshoz
Írta:

4 tipp a biztonságos szánkózáshoz

Hogy a szánkózás ne balesetek forrása legyen, hanem szuper téli móka!

 

1. A helyszín – Túl meredek hegyoldal, akadályokkal (például faágakkal) teli lesiklópálya, vagy olyan domb, aminek kerítés húzódik az aljában – ezek akár komoly borulásokhoz, fájdalmas esésekhez is vezethetnek. Keressetek inkább olyan helyet, ahol biztonsággal le tudtok csúszni.

 

2. Figyelj a forgalomra – A csúszópályán a többiekre, illetve a domboldal alján is. Mert könnyen lehet, hogy forgalmas út halad a domb mellett, ami életveszélyessé is teheti a mókának induló szánkózást!

 

3. Óvd a legkisebbeket – A kisgyerekek ne csússzanak egyedül, mindig legyen velük egy felnőtt is a szánkón. Ha mégis megengednétek nekik, válasszatok először egész könnyű terepet, aztán lehettek kicsit bátrabbak is – igény biztosan lesz arra, hogy vagánykodjanak. Arra is figyeljetek oda, hogy a picik is mindig viseljenek overált, sálat, sapkát, kesztyűt – ezek nemcsak melegen tartják őket, hanem megvédhetnek a horzsolásoktól is.

 

4. Mikor mondj nemet? – Ha nincs szánkótok, de valaki felajánl egy reklámszatyrot, autógumit, házilag eszkábált szánkót, arra inkább mondj nemet, mert ezek fokozottan balesetveszélyesek. Azt se engedd a kicsiknek, hogy a kutyátok húzza őket, mert hatalmas borulás lehet a vége. Ha pedig ölbe vennék az állatot, az is rossz ötlet: a kutyus megijedhet, amikor megindul a szánkó, kiugorhat, és ha rosszul ér földet, sajnos akár el is törhet valamije.

 

Ezeket az egyszerű tanácsokat betartva biztos, hogy neked és családodnak is élmény lesz a szánkózás, és el tudjátok majd kerülni a nagyobb baleseteket. Élvezzétek a szánkószezont, hiszen ki tudja, mikor érkezik majd a következő havazás, amikor megint kimehetünk a domboldalakra!

 

  • 465 2019. december 11 Életmód 2019. december 11.

    Facebook Comments