Így védekezz a koronavírus ellen – ezek a legfontosabb tudnivalók
Írta:

Így védekezz a koronavírus ellen – ezek a legfontosabb tudnivalók

Ezt tanácsolják a szakemberek.

 

 

Lassan az egész világon elterjed a koronavírus és vele együtt az aggodalom: mi lesz most. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy bár igen, a vírus előbb-utóbb minden országban megjelenik, de pánikra nincs ok. A vírus leginkább az idős, beteg emberekre, a legyengült szervezetre veszélyes, és az esetek 80%-ban enyhe lefolyású. A megelőzésért is sokat tehetünk: az általános higiéniás szabályok betartásával, és józan paraszti ésszel jó eséllyel megvédhetjük magunkat a megfertőződéstől.

 

·      Véletlenül se utazzunk fertőzött területre, a vírus gócpontjaiba. Ez Európában leginkább Észak-Olaszországot jelenti, de mielőtt elutaznánk, még aznap is nézzük meg a konzuli szolgálat tájékoztatóját és a legfrissebb híreket, nehogy lemaradjunk valamiről.

 

·      Teljesen egyértelmű, de ne érintkezzünk fertőzött, vagy beteg személlyel. Kerüljük el a köhögős, influenzásnak tűnő betegeket, halasszuk el a kapcsolattartást 1-2 héttel.

 

·      Ha megfáztál vagy influenzás vagy, maradj otthon és feküdd ki a betegséget! Ez nem csak azért fontos, hogy ne add tovább a betegséged, hanem azért is, mert a már eleve legyengült szervezetre veszélyesebb a koronavírus is. Ráadásul el lehet kapni egyszerre a koronavírust és az influenzát, ami rontja a betegek esélyét.

 

·      Kerüld a zsúfolt helyeket! Ha nem muszáj, ne menj most tömegrendezvényre, hiszen a nagy számok törvénye alapján ilyen helyeken mindig nagyobb a kockázat.

 

·      Ha köhögsz vagy tüsszentesz, tarts zsebkendőt az arcod elé – ezt az alapvető illem is megkövetelné, de most az illendőségen kívül is van egy jó okod így tenni. Szintén hasznos, ha beszerzel egy szájmaszkot. Ez megakadályozza, hogy a te esetleges bacilusaid elterjedjenek, és téged is véd a fertőzéstől.

 

·      Rendszeresen (!) és alaposan (!) mossuk meg a kezünket! Ez is alapvető szokásnak kellene, hogy legyen, de ha eddig nem mindig érezted szükségét a kézmosásnak például utazás után, akkor most tudatosítsd magadban, hogy nem maradhat el. A kézmosás legyen alapos, a tenyér, a kézfej és az ujjak sem maradhatnak ki, és legalább fél-egy percig szappanozd a kezed. Jó ha veszel kézfertőtlenítős szappant, hiszen ez öli meg a legbiztosabban a vírusokat.

 

·      Legyen nálunk kézfertőtlenítő és használjuk! Mivel a kézmosás nem mindig lehetséges, fontos hogy ezen a módon is tisztán tartsuk magunkat. Tegyél a kabátjaid zsebébe és a táskáidba is!

 

·      Ne fogdosd feleslegesen az arcod, még tisztának gondolt kézzel sem. Jobb, ha így is elkerüljük, hogy a szánka kerüljön bármi kosz.

 

·      Az otthonodat is tartsd tisztán és egészségesen: mosd gyakrabban a ruháidat, ágyneműdet, töröld át rendszeresen fertőtlenítővel a kilincseket, porszívózz, moss fel rendszeresen. A lakás levegőjének minőségét megőrizheted, ha beszerzel bio légszűrő párnát, ami elnyeli a káros anyagokat és kiszűri a baktériumokat a levegőből. A Hiilibag akkor is hasznos, ha esetleg karanténba kerülnél otthon, hiszen így a lakás levegőjének minősége még fontosabb tényező lenne.

 

  • 637 2020. március 06 Életmód 2020. március 06.

    Facebook Comments