Selejtezz! – itt az eddigi legjobb kihívás
Írta:

Selejtezz! – itt az eddigi legjobb kihívás

A 30 napos minimalista játékot olyan nehéz betartani, amilyen egyszerű.

 

Hallottad már, hogy a „kevesebb több”, ugye? Nos, ez az egyik mottója a minimalista mozgalomnak, is, akik arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ez a hozzáállás a boldog élet kulcsa lehet. Követői a jólléti társadalmakban eluralkodott felhalmozással mennek szembe. Azt mondják, a felesleges a tárgyaink kikövetelik maguknak a figyelmünket és az energiánkat, elveszik előlünk a teret és a levegőt, és nyomasztanak minket a jelenlétükkel. Ezért azt tanítják, hogy függetleníteni kell magunkat a tárgyaktól. Ehhez pedig kitalálták a legbrutálabb internetes kihívást: a lomtalanítást.

A minimalista kihívás lényege, hogy egy hónapon keresztül minden nap meg kell szabadulnod egyre több felesleges tárgytól. Az első nap még csak 1 dologtól, a harmincadikon viszont 30-tól! Ez lehet bármi: már nem használt ruhák, régi könyvek, régi tönkrement elektronikai cikkek, sosem használt kozmetikumok, tényleg akármi. Nyisd ki a konyhafiókot vagy a zoknisfiókot, nézd meg a szekrénysor azon zugát, ahol évek óta nem jártál. A minimalista lomtalanítás elvei szerint ami még használható, azt el kell ajándékozni, esetleg eladni, a többit pedig ki kell dobni. Egy a lényeg: adott nap éjfélig el kell tűnnie a lakásból az adott darabszámú tárgynak.

A minimalisták szerint ráadásul ezek a tárgyak nem pusztán a helyet foglalják, de a figyelmünket is kikövetelik maguknak. Azt az időt, amit most például a komód rendezgetésével töltünk, tölthetnénk a barátainkkal is. Ez a kérdés elég messzire vezet egyébként, ha érdekel a téma, olvasd el Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus: Minimalisták – Minden, ami igazán fontos című könyvét.

De hogy visszaérjünk a kihívás gyakorlati részére: ahhoz, hogy ne bukd be már rögtön a legelején a kihívást, azt találták ki, hogy párban, versenyezve kell lomtalanítani: az nyer, aki tovább bírja. Keríts egy barátot, barátnőt, anyut, és minden nap egyeztessétek, ki tudta még teljesíteni az előírt darabszámot. Akár fotódokumentációt is készíthettek: a hónap végén jó lesz visszanézni, mennyi mindentől szabadultál meg. Érdemes próbálkozni, mert a hónap végére 465 (!) felesleges dolog tűnik el az életünkből! Mondjuk lehetne ez az egyik újévi fogadalom…

forrás: vs.hu

  • 1082 2016. december 15 Életmód 2016. december 15.

    Facebook Comments