1 órás szintidő alatt a banki utalás sebessége

1 órás szintidő alatt a banki utalás sebessége

Tegnap óta gyorsabban, fele annyi idő alatt érkeznek meg a bankközi utalásaink és a napközbeni elszámolási ciklusok száma is megduplázódott.

 

Eddig sem voltak nagyobb bajaink az online és hagyományos pénzügyi tranzakciókkal, szeptember 7-én azonban tovább gyorsult a belföldi tranzakciók lebonyolítása. A Giro Zrt. 5-ről 10-re emelte a napközbeni átutalásokat feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak számát, ezzel átlagban 1 óra alá szorította a tranzakciók időtartamát.

(A girobank, más néven átíróbank a bankközi pénzügyi elszámolásokat irányító, magas kapitalizációjú bank, ami pénzintézetek számára végez fedezetellenőrzéssel egybekötött számlakiegyenlítéseket és -jóváírásokat.)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló Giro Zrt. ezzel együtt módosította a bankközi átírási rendszer üzemidejét is: reggel egy órával korábban, már 8 órára megérkeznek az előző este elindított utalások, délután pedig fél órával tovább, 17 óráig fogadja be a rendszer a megbízásokat. Ezek a változások lehetőséget teremtenek arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák a megbízások befogadását az ügyfeleik felé, illetve az elektronikus tranzakciók számának további növekedését is várják a változástól.

A Giro Zrt hosszútávú tervei között az azonnali fizetési rendszer kidolgozása is szerepel már, ami nagy áttörést hozhat az innovatív fizetési módok – így a mobil fizetések – hazai terjedésében is.

  • 1941 2015. szeptember 08 Belföld 2015. szeptember 08.

    Facebook Comments