10 tipp: erre figyelj, hogy ne verjenek át ingatlanügyben!
Írta:

10 tipp: erre figyelj, hogy ne verjenek át ingatlanügyben!

Elég hosszú listát lehetne írni ebben a témában, de következzen most, mintegy ízelítőként 10 dolog, amikre mindenképpen figyelj, akár ingatlanvásárlás, akár bérlés előtt állsz.

 

1. Ne szeress bele a neten talált lakásba kizárólag a képek és néhány homályos információ alapján! Ha megtetszik az ingatlan, akkor se azzal kezdd a személyes mustránál, hogy éppen ilyenre gondoltál.

 

2. Kérdezz! Nem szégyen, sőt, rengeteg kellemetlenségtől kímélheted meg magad később, ha már az első homályos részletnél félbeszakítod a tulajt vagy az ingatlanost.

 

3. Ha tudod magadról, hogy tapasztalatlan, esetleg elég határozatlan vagy, netán nem tudnál objektíven tekinteni a lakásra, akkor vigyél magaddal egy barátot, ismerőst, vagy olyan embert, aki szinte biztosan kiszúrja a kétes részleteket, és rákérdez a dolgokra. Ügyvéd és ingatlanos rokonok, ismerősök előnyben! ;)

 

4. Gyanús, ha azt mondják, már van néhány érdeklődő, ezért gyorsan kellene döntened – lehetőleg most. Soha ne mondj igent a helyszínen! Senki nem sürgethet, jogod van átgondolni a döntésedet. Szerintem akkor is mindenképpen kérj egy kis időt, ha mindent rendben találtál, és egyébként hajlasz rá, hogy kivedd vagy megvedd a lakást.

 

5. A legtöbbször már a hirdetést olvasva gyanakodhatsz, hogy valami nem kóser az ingatlannal. Ha azt olvasod, hogy „a nyugalom szigete”, „távol a város zajától”, stb., akkor kezdj el arra gyanakodni, hogy elég messze van a várostól, vagy pocsék a közlekedés.

 

6. Arra is figyelj, hogy a lakás teljesen bútorozott-e (tele az eddigi lakó vagy a tulajdonos minden kacatjával), vagy részben bútorozott (vagy benne egy matrac meg egy tévéállvány), és azt is mielőbb érdemes megbeszélni a tulajjal, hogy a sok cuccot mikor szállítja el.

 

7. Ha lehetséges leendő lakhelyed „a város egyik ütőerénél” található, akkor éjjel-nappal hatalmas forgalomra készülj (esetleg vasútállomás, buszpályaudvar is lehet a közelben), ha pedig az szerepel a hirdetésben, hogy ez egy „ékszerdoboz”, akkor egy 17 négyzetméteres kis lyukra gondolj.

 

8. A „tágas terek”, „patinás polgári lakás” és „összeköltözőknek ideális” kifejezéseket olvasva kezdj el gyanakodni: lehet, hogy túl nagy az ingatlan alapterülete, vagy a belmagasság, vagy mindkettő.

 

9. A „kertkapcsolatos” ingatlan fogalmával kapcsolatban is óvatosságra intünk. Lehet, hogy ez csak annyit jelent, hogy a társasháznak van egy pár négyzetméteres kis kertje, ami – mivel te lennél a földszinti lakó – épp a te lakásod előtt helyezkedne el, és esténként az összes szomszéd itt beszélné ki ügyes-bajos dolgait. Szóval ha ez áll a hirdetésben, mindenképp kérdezz rá!

 

10. Első pillantásra mindent rendben találtál a lakással, szimpatikus a tulaj, elég jó a környék, de valami mégsem tetszik? Kérj egy-két nap gondolkodási időt, majd sétálj vissza kicsit később. Beszélj a környéken lakókkal, a szomszédokkal, és próbálj kérdezősködni a lakásról. Lehet, hogy csak akkor fog kiderülni, hogy az előző lakót a bogarak és a szúnyogok üldözték el, vagy a társasháztól egy köpésre lévő kis kocsmából jövő éjszakai hangzavart nem bírta.

 

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/16-sunyi-trukk-amellyel-atvernek-a-lakas-es-alberlethirdetesekben/

  • 1193 2016. augusztus 24 Belföld 2016. augusztus 24.

    Facebook Comments