Telefonos appal rukkolt elő a Fortepan, a legnagyobb archív fotótár
Írta:

Telefonos appal rukkolt elő a Fortepan, a legnagyobb archív fotótár

Mostantól ezt kapd elő utazás közben, ne a Pokémon Go-t!

 

A Fortepan tagadhatatlanul igazi kincs: az archív fotókat gyűjtő adatbázisban élmény bogarászni. Megnézhetjük a szülőházunk helyét évtizedekkel ezelőtt, korhű fotókkal álmodozhatunk a 19. századról és mi magunk is beküldhetjük a dédi esküvői képét 1920-ból. Most egyszerre két applikációval is előrukkoltak, amik csodásan hordozhatóvá tették ezt a gyönyörű adatbázist. Sőt!

A ForteGo elnevezésű app kicsit hasonlít a fentebb emlegetett pokémonos játékhoz. Ezzel az utcákat járva meg kell keresnünk, pontosan hol készültek a Fortepanon található, XX. századi felvételek és újrafotózhatjuk őket. Az app segít beazonosítani a pontos helyet, térképpel elnavigál, majd ha elkészítettük az „utána” képet, egymás mellé rakja a régit és az újat. Így láthatjuk, hogy egyrészt mennyit változott a város, másrészt hogy menyire sikerült pont ugyanazt a beállítást megtalálnunk. Egyelőre Budapest történelmi városrészeit tartalmazza az app, de így is bőven elég szórakozást nyújt.

A Fortepan alkalmazás pedig pont az, amire rengetegen várunk évek óta: az internetes adattár telefonos verziója. Böngészhetjük vele az összes Fortepan-fotót, gyorsabb, letisztultabb és sokkal szebb környezetben, mint asztali gépen.

  • 1076 2018. július 10 Belföld 2018. július 10.

    Facebook Comments