10 tanösvény, amit látni kell idén nyáron
Írta:

10 tanösvény, amit látni kell idén nyáron

Ezek a tanösvények még a legkisebbekkel is könnyen bejárhatók, de a szülők sem fognak unatkozni.

 

Kirándulásszerető szülőként bizony sokszor nem egyszerű a dolgunk: 3-5 éveseknek egy klasszikus kirándulás fárasztó és unalmas, de őket is jó lenne bevonni valahogy a természet szeretetébe. Erre vannak kitalálva a tanösvények. A lakóhelye mellettieket valószínűleg mindenki ismeri, de most összegyűjtöttük azt a 10 tanösvényt az országban, amiért megéri autózni kicsit.

Csiga-túra tanösvény a Zalai dombok ölelésében

Csiga-tura_(5)

A tanösvény megálmodóinak alapötletét a „slow life” mozgalom adta. Az innovatív nyomvonalat interaktív hangostáblák, egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, valamint kényelmes ülőhelyek teszik még változatosabbá. A tanösvény megalkotói nagy hangsúlyt fektettek a túraútvonal látogató- és családbarát jellegére, így a legkisebbekkel is bátran ajánljuk.

Tatai Fényes Tanösvény

kirandulas-majk-es-a-tatai-fenyes-tanosveny-20160427_4

Egész évben, szezonon kívül is látogatható a Fényes Tanösvény, amely 18 állomással mutatja be a környező természeti kincseket. Az itt található forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, ami télen sem fagy be. A tanösvény előtt vagy után érdemes az Öreg-tónál sétálni egyet és felkeresni a Cseke-tavat és az Angolkertet is.

Gyadai tanösvény – Katalinpuszta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mindjárt három izgalmas tanösvény is indul a Katalinpusztai Látogatóközpont bejáratától: nagyobbaknak ott a Gyadai tanösvény, óvodásoknak a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvény, illetve szintén a kisebbeknek a Madártani ösvény.

Jakab-hegyi meseösvény, Kővágószőlős

meseosveny6

A Jakab-hegyi meseösvény mesés formában mutatja be a természetvédelmi, táj-és kultúrtörténeti értékeket, az erdő állat- és növényvilágát. Az ösvény három turistautat is érint, a meseösvény mentén Császár Levente Kő Zsongor című meséje ihlette táblák adnak tájékoztatást. Igazán izgalmas és élvezetes kirándulóhely a kicsiknek.

Budakeszi vadaspark

budakeszi_vadaspark

Ha nem mennél messzire a fővárostól, akkor ajánljuk a Vadaspark 2016 nyarán átadott tanösvényét, ami az eredeti élőhelyükön mutatja be a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak.

Tisza-tavi Tanösvény – Poroszló

Tisza_tavi_Vizi_Setany_es_Tanosveny

A tanösvényen, amely a Hortobágyi Nemzeti parkhoz tartozik 1500 méter hosszú pallóúton sétálva ismerhetitek meg a Tisza-tó növény- és állatvilágát. Útközben információs táblákat és madármegfigyelő helyeket is találtok. Külön érdekessége, hogy a helyszín csak hajóval közelíthető meg a poroszlói Delfin kikötőből. Ha itt jártok, a Tisza-tavi Ökocentrumot se hagyjátok ki!

Jane Goodall tanösvény Vörös-kőváron

20180415_120835

A hat információs táblából álló, egy kilométer hosszú tanösvény közösségi összefogás eredményeként valósult meg idén áprilisban. Az angol és magyar nyelvű táblák segítségével a környék történetét, élővilágát és természetesen a fő „attrakciónak” számító kaszpi haragossiklót ismerhetjük meg. Ezen kívül a kiterjedt füves területen olyan élőlények élnek, amelyek szinte sehol máshol nem fordulnak elő hazánkban, mint például a közönséges ürge és a vajszínű atracél.

Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány, Gyomaendrőd

gyomaendrodi-erzsebet-liget-005

Az 1 km hosszú tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és „levegőben” is bebarangolható, és megismerhető a ligetek, erdők élővilága. A felújított Sóhajok hídja jó kiindulópontja a túrának. A 15 méter magas kilátóból csodás a kilátás, és a bátrabbak az üveg kilépőről is körbenézhetnek.

Aggteleki Kincskereső játékösvény

57ebf81471e0c

A gyerekek gyűjtőlappal és kincskereső játékkal felszerelkezve ismerhetik meg az Aggteleki Nemzeti Parkot. Útközben interaktív játékok és akadálypálya is vár, a gyerekek a menetlevélre helyesen beragasztott matricákért cserébe pedig a végén kis ajándékot kapnak.

Pele-körút tanösvény – Csopak

ammoniterasz-keszitese-5-1920px

Az ösvény jelképe a nagy pele, így a kb. fél órás interaktív, játékos tanséta elsősorban a környezetünkben észlelhető, nyomot hagyó állatvilág bemutatására törekszik. Az ösvény bemutatja patakjaink tisztaságának-szennyezettségének okait, harmincféle fás szárú és lágyszárú növényt, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.

  • 2924 2018. május 07 Belföld 2018. május 07.

    Facebook Comments