200 könyvet olvashatnál el évente, ha nem tévéznél annyit
Írta:

200 könyvet olvashatnál el évente, ha nem tévéznél annyit

Döbbenetesen sok időt töltünk a közösségi médiás felületeinken is.

 

Furcsa kísérletbe fogott az amerikai Quartz magazin egyik kollégája. Megfogadta a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a tanácsát, aki egyszer azt mondta:

„Olvass el minden egyes nap 500 oldalt. Így működik a tudás. Úgy épül rád, mint a kamatos kamat. Mindegyikőtök meg tudja csinálni, de garantálom, hogy nem sokan fogják majd közületek.”

Nos, Charles Chu nem tartotta magát ehhez az 500-as oldalszámhoz, de még kevesebb haladással is 400 (!) könyvet olvasott el két év alatt! Azon kívül, hogy ez egy lenyűgöző szám, Charles arról számolt be, hogy sokkal nyitottabb lett, többet utazott, otthagyta az előző munkahelyét és új példaképeket talált.

Ha ezen a ponton arra gondolsz, hogy kinek van erre ideje, akkor eláruljuk: neked. Egy magyar ember átlagosa napi 308 percet tévézik, a facebookon pedig további 86 percet töltünk naponta. Ez 1874 óra tévézés és 523 óra facebookozás egy évben! De azt is mondhatjuk, hogy egy átlag magyar napi 6,5 fél óránál is többet tölt ezzel a kettővel, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szabadidőnk másból sem áll. Persze, ebbe beleszámítanak a valami miatt nem dolgozók, a nyugdíjasok, a szüneten lévő diákok, akik akár egész nap ráérnek a digitális világnak hódolni, de gondolj bele! Ha csupán egy töredékét olvasásra, vagy bármilyen önképző tevékenységre fordítanád ennek a rengeteg időnek…

Könnyen kiszámolhatod hány könyvet tudnál elolvasni, ha mondjuk csak egy-két órát vonnál el a tévézéssel töltött időből: mérd le milyen gyorsan olvasol el egy oldalt, és szorozd be ezt az időt egy közepes, 250 oldalas könyv oldalszámával. Ha egy perc egy oldal, akkor te egy ilyen könyvet bő 4 óra alatt ki tudsz olvasni… 200×4 pedig még mindig csak 800 óra lenne egy évben. Fontold meg!

 

  • 1044 2017. február 06 Belföld 2017. február 06.

    Facebook Comments