Januártól mindenhol fizethetünk bankkártyával az országban
Írta:

Januártól mindenhol fizethetünk bankkártyával az országban

Kötelezővé tették a készpénzmentes lehetőség felkínálását.

 

A 21. században egyre többször vagyunk úgy, hogy nincs nálunk 3890 forint, vagy nem akarnánk a drága készpénzt elkölteni egy kiló kenyérre a sarki boltban. A mai napig vannak azonban még üzletek, ahol nem fogadják el a bankkártyát – ennek vet véget egy döntésével a kormány.

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező üzlet köteles lesz valamilyen készpénzmentes fizetési lehetőséget felajánlani a vásárlóinak. Lehet ez bankkártyás fizetés, telefonos applikáción történő fizetés, vagy azonnali átutalás, a lényeg, hogy ne a készpénz legyen az egyetlen felajánlott opció. Ebből a bankkártyás fizetés mára alap, a telefonos fizetés – azaz, hogy nem a kártyát, hanem a telefonunkat kell odaérinteni a POS-terminálhoz – is egyre elterjedtebb, de milyen az átutalásos fizetés személyes vásárláskor?

Az átutalásos fizetés jelenleg úgy nézne ki, hogy a vásárló belép az online bankjába a kasszánál a telefonján, és elindítja az azonnali átutalást, ami egyelőre nem tűnik életszerűnek.

„A folyamat még nem elég gördülékeny, de a helyzet rövid időn belül megváltozhat. A pénzügyi kormányzat abban bízik, hogy a bankszféra vagy a kommunikációs szektor még idén fejleszt olyan mobiltelefonos alkalmazásokat, amelyek – szem előtt tartva az adatbiztonságot – néhány másodpercre rövidítik az ilyen fizetést” – mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár.

Ez a szabályozás 60 000 kereskedőt érint, ennyien vannak ugyanis az online pénztárgéppel rendelkező, ám csak készpénzes fizetést elfogadó üzletek. A szabályozás legfőbb értelme a vásárlás megkönnyítése mellett a gazdaság fehérítése. Egy online utalásnak, vagy kártyás vásárlásnak ugyanis nyoma van, így könnyen összevethetők ezek az adatok az online pénztárgép adataival.

  • 519 2020. július 28 Belföld 2020. július 28.

    Facebook Comments