Mezítlábas parkok Magyarországon
Írta:

Mezítlábas parkok Magyarországon

Le a cipővel, és érezd közvetlenül a talpadon a természetet!

A mezítlábas parkok, azaz Kneipp-parkok furcsa helyek. Képzelj el egy parkot, ahol az út különböző anyagokkal van felszórva: kisebb és nagyobb kövekkel, mulccsal, tobozzal, homokkal… és mindezeken cipő nélkül kell sétálni. Ez egyfelől különleges, izgalmas élmény, másfelől pedig szuper egészséges talpmasszázs is. Ezek a parkok ugyanis eredetileg nem szórakoztatási, hanem egészségügyi céllal jöttek létre. Minden felület más-más reflexpontot stimulál a talpon, frissít, segíti az anyagcsere folyamatokat, de akár még a krónikus betegségekben is javulást érhetünk el, ha mezítláb sétálunk.

Az országban már számos helyen nyíltak ilyen mezítlábas parkok, és amint visszatér a jó idő, mi fel is fogjuk keresni valamelyiket az alábbi 12 mezítlábas parkból.

  1. Békásmegyer-Ófalu: a Budapesthez legközelebb eső mezítlábas parkban 23 különböző felületet alakítottak ki, a gyerekeket játszótér, a felnőtteket közösségi mintakert is várja.
  2. A Bükfürdői Kneipp Parkban 510 méter hosszú taposóban dolgoztathatjuk meg a lábainkat, a közelben jógaközpont is található és különböző gyógy- és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk.
  3. A Ceglédi Mezítlábas Park az egyik legárnyékosabb ilyen park az országban, a levendulaligete pedig igazán különlegessé teszi.
  4. Csopaki Szabadidő Park – Mezítlábas ösvény a csopaki strand keleti végénél található, a fa rönkökön és akadályokon pedig még az egyensúlyérzékünket is próbára tehetjük.
  5. Hegyháti Kneipp Térség – Kneipp túrautak: ez, amint a nevéből is látszik nem egy zárt park, hanem egy 13 telepölést összekötő túraút, amin Kneipp-tárgyakat helyeztek el. Túrázás közben gyógynövénykertbe, botanikus kertbe és vizes játszótérbe is botolhatunk.
  6. A Hét Patak Gyöngye Natúrpark igazi mennyország a kicsiknek: az ingyenes Kneipp-ösvény mellett számos gyerekprogrammal (íjászat, gyertyaöntés, kincskeresés) is várják az idelátogatókat.
  7. Konda-völgyi Kneipp-ösvény: a Dombóvár mellett található ösvény igazi különlegessége egy „merülőkád”, amibe a karunkat kell belemártani és egy romantikus fogadalmi liget a szerelmeseknek.
  8. A Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark 12 állomásos tanösvényén a mezítlábas ösvény mellett még könyvmegálló és közösségi madáretető is található.
  9. A Százhalombattai mezítlábas ösvény csupán 70 méter hosszú, ám ez az élvezeti értékéből semmit nem von le. Ráadásul a mellette lévő Régészeti Parkban 2700 éves halomsírokat, bronz- és vaskori falvakat is láthatunk.
  10. A Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp kert fő profilja a mezítlábas park mellett a bio- és gyógynövénytermesztés. Itt megismerkedhetünk például a bio gyümölcsök aszalási technikájával és a gyógynövénytermesztés fortélyaival is.
  11. A Tabajdi mezítlábas parkban 21 féle járófelülettel találkozhatunk, sőt még patakba is gázolhatunk. A park ráadásul kutyával is látogatható.
  12. Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely – Mezítlábas ösvény. A több, mint 1 hektáros Herba-park nem csak a mezítlábas park miatt érdekes, hanem azért is, mert több, mint 30 fajta gyógy-és fűszernövényt mutat be, amikből saját keveréket is összeállíthatunk.

 

(családinet.net)

  • 1905 2017. április 14 Belföld 2017. április 14.

    Facebook Comments