Magyar technológiával jött rendbe egy autista kisfiú
Írta:

Magyar technológiával jött rendbe egy autista kisfiú

Az autizmus sok szempontból máig rejtély a szakemberek előtt is, de egy magyar csoport most megoldást kínál a rendellenesség gyógyítására. Egy 15 éves fiú életét már sikerült is rendbe hozniuk.

 

A legtöbben úgy nagyjából tudjuk, milyen az autizmus, illetve azok a gyerekek és felnőttek, akiket ezzel a rendellenességgel diagnosztizálnak. Olvashattuk már több helyen, hogy ez egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Eredete ismeretlen, de a genetikai tényezők fontosnak tűnnek.

 

Kezelni sokan sokféle módon próbálták már. Egy magyar csoport, a Stabil Pont Technológia kifejlesztői arra a felfedezésre jutottak, hogy az autizmust örökölhető pánik stressz okozza, és úgy tűnik, világon egyedülálló módon megoldást találtak rá.

Tóth Zoltán, a Stabil Pont Technológia (SPOT) kifejlesztője elmondta: módszerük segítségével sikerült rendbe tenniük egy 15 éves autista kamaszfiút, Ricsit, akinél 6 évesen diagnosztizáltak gyermekkori autizmust és másokat is eredményesen tréningelnek.

„Arra jöttünk rá, hogy ha egy személyt, aki nincs magánál – mert egy autista igazából önmaga védelmében van és ezért nincs magánál – folyamatosan behelyezünk egy pontba és mindig visszatesszük oda, akkor elindul a mérlegelése, majd ezt fokozzuk. Az egész tréning lényege, hogy legyen az alanynak egy stabil pontja, ennek segítségével ki tudja adni a mélyen lévő stresszt” – mesélte Tóth Zoltán.

A SPOT módszer működéséről a biofizikai agykutatás professzora, prof. Bokkon István elmondta: „A módszer sikere két dolgon alapul: a szem és testmozgáson és a közben elhangzó külső ingerszavakon és visszacsatolásokon. Ez egy mesterséges stimulálás megfelelő visszacsatolással, amire a Zoltán rájött és úgy néz ki, működik. Itt arról van szó, hogy az autista személyt visszahelyezik mindig ugyanoda, leültetik, és a szembe kell néznie (alapvetően egy autista kerüli a szemkontaktust) újra és újra. Majd addig mondják neki az ingerszavakat és adnak megfelelő visszacsatolást,  amíg képes lesz nyugodtan szembenézni. Valójában arról van szó, hogy a tudata nem mer szembenézni a félelmeivel, a múlt traumáival és ez akár dührohamokhoz is vezethet – ez a tapasztalatom.”

De térjünk vissza Ricsire még egy kicsit. Nála az autizmus mellett figyelemzavart, hiperaktivitást és értelmi fogyatékosságot is megállapítottak. 13 éves korában kezdett a Stabil Pont Technológia konfrontáló tréningjeire járni. Ezeken a mediátor, Tóth Zoltán megismerve Ricsi reakciót, visszavezette őt a problémák kiindulásához, majd megtanította kezelni a nehézségeket a kamaszfiúnak. Ricsi fejlődése során voltak kisebb visszaesések és nagy győzelmek. A legnagyobb dolog, hogy mára Ricsi a korához képesti normális életet élhet.

 

  • 996 2017. május 03 Belföld 2017. május 03.

    Facebook Comments