80 év után újfajta csokit találtak fel a svájciak: íme a vörös
Írta:

80 év után újfajta csokit találtak fel a svájciak: íme a vörös

Ez mindent megváltoztat, amit eddig a csokiról tudtunk.

A csoki az egyik legnagyszerűbb dolog: tele van antioxidánsokkal meg boldogsághormonnal. Ebben gyakorlatilag mindenki egyet ért, a legnagyobb viták a keserű vagy tej, illetve a csoki-e a fehér vonalon bontakoznak ki. Az viszont, amit a Barry Callebaut svájci csokoládégyár bejelentett, felborít minden eddigi ismeretünket. A svájciak ugyanis 80 évvel a fehér csokoládé feltalálása után megalkottak egy teljesen új változatot: a vöröset. És ez nem azt jelenti, hogy ételfestéket adtak a klasszikus tejcsokihoz, hanem hogy egy másik féle kakaóbab, a vörös kakaóbab az új édesség alapja, ami nem csak a színét, de az ízét is megváltoztatta Gombóc Artúr kedvenc eledelének.

Maga a vörös csokoládébab Elefántcsontparton, Ecuador és Brazília bizonyos részein terem, és 100%-ban a természet műve. Bár magát a babot már 13 éve felfedezték, ám egészen eddig tartott, míg piacképes csokoládét alkottak belőle. A csokikonszern bejelentése alapján a Ruby elnevezésű csokit “bogyósgyümölcsös ízvilág és zamatos simaság” jellemzi, és ezt nem hozzáadott ízekkel, hanem az újfajta babbal érték el. Az íze egyszerre édes, savanyú és gyümölcsös, a színe pedig igazából nem is vörös, hanem rózsaszínnek mondanánk. Így vagy úgy, ekkora áttörés utoljára 1930-ban volt, amikor a Nestlé bejelentette a  fehércsokoládé feltalálását. Az új termék pedig 6-18 hónap múlva már bolti forgalomban is kapható lesz.

Csokoládé kisokos, avagy miért is annyira más ez az epres csokira hasonlító (feltételezzük) finomság:

A tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag, illetve nevéhez híven tartalmaz tejport is.

Az étcsokoládé ennél jóval magasabb, akár 98% kakaótartalommal bír, e mellé pedig csak és kizárólag vajat, valamint cukrot tartalmaz.

A fehér csoki igazából alig nevezhető csokoládénak: nem is tartalmaz kakaómasszát; innen a jellegzetes elefántcsontszín. A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készül, így tulajdonképpen mégis van köze a klasszikus társaihoz, bár csak nyomokban.

  • 2649 2017. szeptember 19 Gasztronómia 2017. szeptember 19.

    Facebook Comments