Házi fagyi percek alatt

Házi fagyi percek alatt

A pálcikás jégrémet semeddig se tart elkészíteni, és most mutatunk pár trükköt, amivel a házi fagyi sem tart sokkal tovább.

Fagyit házilag sem ördöndősség készíteni, ha van fagyigépünk, mi azonban olyan trükköt mutatunk, amihez még ez sem kell. A fagylalt definíció szerint „tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőből és adalékanyagokból készült hideg édesség”, így nincs nagyon megkötve a kezünk. Ráadásul „csomagolt formája a jégkrém”, így minden megoldás nyer.

A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékben. Ma már nincs szükség ennyi energiabefektetésre, de a keverés és a konyhasó még mindig nagy segítség. Előbbi dolgozza az anyagba a légbuborékokat, amitől lágy és krémes a fagylalt, a só és a jég kölcsönhatása pedig a fagyasztásban segít, ha épp nincs kéznél egy mélyhűtő. De lássuk a lényeget: a legeslegegyszerűbb, egyperces fagyirecept, amit imádok, a következő:

Nem kell hozzá más, csak 20 dkg gyümölcs, 0,5 l tejszín és cukor. Ezt összeturmixoljuk (légbuborék!), be a fagyasztóba és pár óra múlva már fogyasztható is. Az eredmény nyilván nem a főzött olasz fagyi szintjét hozza, de elég jó megközelítés, ilyen minimális energiával pedig ötcsillagosnak minősül.

De nézzünk egy egyel bonyolultabb (de még mindig egyszerű) főzött receptet is. Mondjuk a klasszikus vaníliásat. Ehhez kell: 15 dkg cukor, 2 tojás, 4,7 dl tej, 2 vaníliarúd és 5 dl tejszín. A cukrot, a kicsit felvert tojást, a tejet és a felhasított vaníliát lábasba tesszük, majd állandó kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha kihűlt, tedd a mélyhűtőbe, a tejszínből verj kemény habot, majd a félig megfagyott krémmel keverd össze, és tedd vissza a mélyhűtőbe. Ugye ez sem túl bonyolult?

  • 1710 2015. július 08 Gasztronómia 2015. július 08.

    Facebook Comments