Az északi féltekén volt már hidegebb, mint eddig gondoltuk
Írta:

Az északi féltekén volt már hidegebb, mint eddig gondoltuk

Nemrég kiderült: nem 1892 februárjában, hanem 1991-ben mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az északi féltekén, de az eredmény így sem közelíti meg a déli sarkon mért hidegrekordot.

 

Eddig azt hitték, hogy az északi féltekén az oroszországi Verhojanszkban mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet: -67,8°Celsius fokot, még 1892 februárjában. 1933 januárjában az akkori Szovjetunióhoz tartozó Ojmjakonon ugyanezt az értéket jegyezték fel, de hidegebbet azóta sem sikerült mérni. Vagyis csak ezt hitték.

 

Ugyanis a Meteorológiai Világszervezet (WMO) információra hivatkozva a The Guardian azt írja, hogy a grönlandi Klinck bázison 1991-ben mértek ennél közel két fokkal kevesebbet, -69,6°Celsius fokot.

 

Hogy ez miért csak most, majdnem 30 évvel a mérés után derült ki, azt nem tudjuk, de az tény, hogy ezzel megdőlt az eddig ismert hidegrekord az északi féltekén.

 

A délin viszont mértek ennél még jó pár fokkal fagyosabb hőmérsékletet is: 1983. július 21-én az antarktiszi Vosztok meteorológiai állomáson -89,2°Celsius fokot jegyeztek fel, ezzel ez a rekordhideg a Földön valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet.

 

Forrás: Origo.hu

  • 1515 2020. szeptember 29 Külföld 2020. szeptember 29.

    Facebook Comments