10 mód, ahogy hatékonyan kinyírhatod a telefonodat
Írta:

10 mód, ahogy hatékonyan kinyírhatod a telefonodat

Ha pedig ez nem cél, akkor azt mutatjuk, mit ne csinálj.

 

Az okostelefonok tényleg okosabbak a felhasználóik többségénél, ám sajnos nem hülyebiztosak. Vagy törésállók. Vagy vízállók. Mivel a párom telefonja napok óta üvegszilánkokkal szórja tele az ágyunkat, az enyémet pedig érte egy kis fürdőszobai baleset, átgondoltuk, hogy mi is a baj a mobilokkal.

  1. Könnyen törnek. Ezt ugye az ember tudja, ezért is használ tokot és üvegfóliát, ám ha akkorát esik, hogy visszapattan a betonról, akkor ez annyit ér, mint halottnak a csók.
  2. A Gorilla Glass 4 bár a hétköznapokat egész jól viseli, ha izomból rácsapod a csomagtartót, azt szóvá fogja tenni (például üvegszilánkokkal…).
  3. Sem az iPhone, sem a Samsung, sem a többiek nem vízállók. Bár rengeteg youtube videó kering arról, hogy kólába áztatják, lefagyasztják, felolvasztják, és csiribí még működik, de nem. Nagyon nem. Vagy a vécévízben nincs meg az a speciális összetevő, ami a kólában megvan. Egy bezárlatosodott hatos almás javítása pedig 60 000 forint (Sajnos ez is tesztelve, 2017 november)
  4. Ne engedjünk állatot a közelébe. Ráharapnak. Rápiszkítanak. Lelökik. Leöntik. Eltüntetik.
  5. Gyereket se. Állat, kettes szorzóval.
  6. Ha az előző két pont következtében bekoszosodott a teló, akkor se számítsunk sok jóra. Itt nyilván nem arról van szó, ha csokifolt lett a kijelzőjén, de ha egy keksztörmelékkel teli zseb alján töltötte a hosszúhétvégét a készülék, számítsunk rá, hogy az összes nyílása azzal van tele, és ezt bizony csak a szerviz fogja tudni teljesen megtisztítani.
  7. Túlmelegedik. A telefonok jó sok hőt termelnek használat közben, így ha például megy a navigálás vagy a Pokémon go, vagy nyár van és a napon felejtetted, hamar ki fogja írni, hogy ő is szabadságra megy. És bár ez nem jelent olyan  hirtelen halált, mint a vízbeejtés, de rongálja az akksit és az összes apró, olvadásra hajlamos kis izét, amitől olyan okos.
  8. Ha épp nem túl meleg van, akkor „szétfagy”. Azt talán mindenki észrevette már, hogy a mínuszokat a telefonok sem bírják jól: nulla fok körül már lassabban működnek, nehezebben érzékelik a szétfagyott ujjunkat és az akksi is hamarabb merül. Hosszútávon pedig épp olyan csendes gyilkos, mint a túlmelegedés. Különösen, ha:
  9. Páráshelyen van. Beáztatni nem csak úgy lehet egy telefont, hogy leöntjük, de ha nagyon párás környezetben használjuk, úgy is tud lecsapódó pára kerülni a belsejébe. Mi pedig nem fogjuk érteni, hogy mi történt a kis kedvencünkkel, ha egyszer csak bemondja az unalmast. Ja és ha párás helyről megyünk a fagyba, akkor szó szerint is szét lehet fagyasztani egy kevésbé edzett modellt.
  10. A telefonokat lehet rosszul tölteni. Míg régen az volt az elv, hogy teljesen le kell meríteni az akkumulátort, majd 100 %-ra feltölteni, a modern lítium ionos telefonokat pont ezzel lehet tönkretenni. A mai telefonokat már kifejezetten káros teljesen lemeríteni, és feltölteni sem szabad 100%-ra. A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben van rá lehetőség, 80-90%-ig töltsünk, inkább gyakrabban. Ezzel ugyanis duplájára (!) növelhetjük az akksi élettartamát. Ha pedig időnként kikapcsoljuk és újraindítjuk, garantáltan meghálálja.
  • 1610 2017. november 15 Tech/tudomány 2017. november 15.

    Facebook Comments