Láttak már forgó felhőkarcolót?

Láttak már forgó felhőkarcolót?

Hát persze, hogy Dubai-ban kell keresni az efféle elképzelhetetlen építményeket. A kacsalábon forgó palota úgytűnik már nemcsak szólásmondás.

A Dynamic Tower vagy más néven Da Vinci Tower egy tervezett, 420 méter magas, 80 emeletes mozgó felhőkarcoló, amit az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban fognak felépíteni; ha minden jól megy, nem egészen 2 év alatt.

A Firenzei származású, David Fisher, és Leslie Robertson ökoépítészek tervei alapján készülő épület minden részletében különleges. Ez lesz a világ első előre gyártott felhőkarcolója: a tervek szerint 40 gyárilag épített modulból fog állni, amit minden emeleten elhelyeznek. A torony 90%-át fogják tudni így, gyárakban elkészíteni, ettől remélik a 22 hónapos építési idő betartását.

 https://www.youtube.com/watch?v=QR2HukuFkQo

Amint a látványtervekről készült videó is mutatja, az épület szintenként lenne képes fordulni, aminek eredményképpen folyamatosan tudná változtatni az alakját. Egy teljes fordulatot 90 perc alatt tenne meg, az egységek napszak és évszaknak megfelelően változnának. Az olyan fix elemek, mint a felvonók, lépcsők, különböző vezetékek és kábelek a torony közepén, a stabil gerincrészben kapnának helyet, míg az irodák és a lakások az emeletek külső, forgatható egységeiben. Képzeljük csak el, milyen csodálatos lehet napszaknak megfelelően állítani a hálószobánk kilátását…

A Dynamic Tower ráadásul a tervek szerint igazi ökoház lesz, ami a nap és a szél energiáját optimálisan képes hasznosítani. Sőt: ha a legmerészebb álmai is beválnak a tervezőknek, a Dubai felhőkarcoló a saját energiaszintjén felül még 20% többletet is fog termelni. Ehhez úgy építik meg a toronyhoz tartozó, a külső látványt nem rontó szélerőművet, hogy már 12 km/ h szélsebességnél is biztosítani tudja a ház energiaellátását. Az üvegfelületek pedig a legmodernebb vákuumüvegekből készültek, csökkentve a napsugarak miatti üvegház érzést az épületben.

Egyelőre még nem kezdődött el az építkezés, de ha valahol megvalósíthatnak egy efféle őrült ötletet, az csakis Dubai lehet. Alig várjuk!

  • 2440 2015. február 10 Külföld 2015. február 10.

    Facebook Comments