Viszlát cafeteria?

Viszlát cafeteria?

Bár nálunk széles körben elterjedt, az EU mégis beszüntetheti a SZÉP kártyán és Erzsébet-utalványon alapuló cafeteria rendszert.

 

Újra kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarország ellen. Ezúttal a cafeteria rendszer, a béren kívüli juttatások miatt vizsgálódik az Európai Bizottság, ami úgy tűnik, több ponton is ellentétes az Uniós joggal. Yves Bot francia főtanácsnok szerint ugyanis ellent mond az Európai Unió irányelveinek, hogy a külföldi vállalkozások fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP kártyát, és hogy ez a lehetőség a hazai vállalkozások közül is csak a Kft vagy Rt formában működőknek adott. Pedig a tagállamok nem írhatják elő, hogy a szolgáltató milyen formában működjön. Ráadásul a jelenlegi magyar szabályozás szerint a kibocsátónak minden 35 ezer főnél nagyobb magyarországi településen rendelkeznie kell ügyfélszolgálati irodával.

A főtanácsnok szerint az egyedüli kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány monopóliuma indokolatlanul korlátozza a vállalkozások letelepedésnek és a szolgáltatásnyújtásnak a szabadságát. Ugyanakkor egy ilyen főtanácsnoki indítvány még nem ítélet, és nem is kötelezi a bírákat semmire. A főtanácsnok feladata pusztán, hogy független jogi álláspontot fogalmazzon meg a jogvitában, ezt az álláspontot ismertették most. A hírre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben tudatta: a kormány az uniós joggal összhangban határozta meg a SZÉP kártya kibocsátási feltételeit.

  • 1410 2015. szeptember 29 Belföld 2015. szeptember 29.

    Facebook Comments