A gombok sötét titka
Írta:

A gombok sötét titka

Miért, mégis miért gombolódnak ellentétes oldalról a női és a férfi ruhák?

 

Egészen apró probléma, de ha egyszer elkezd foglalkoztatni, nem tudsz szabadulni tőle: miért van a gomb ellentétes oldalon a női és a férfi ruhákon? Ugyanúgy két kezünk van, ugyanazon a részén a testünknek, ráadásul a jobb- illetve balkezesség sem nemfüggő. Ez a kérdés valószínűleg sokakat foglalkoztat, mert több teória is van a magyarázatra.

lead_large

Az egyik legnépszerűbb elmélet abban látja a dolog nyitját, hogy évszázadokkal ezelőtt, amikor a gomb megszületett, a férfiak még fegyvert hordtak maguknál, amit a jobb kezükben tartottak. Így bal kézzel gombolták ki az inget, ami csak úgy áll kézre, hogy a gombolás a jobb oldalon van. Kicsit sántít ez az elmélet, mert miért akarna bárki kardozás közben levetkőzni, de fogadjuk el ezt most egy lehetséges teóriának. Egy másik, talán reálisabb elgondolás ezzel szemben abban látja  a titkot, hogy mivel az emberek általában jobbkezesek, így a jobb oldalon jobban kézre állt az uraknak a gombolás. Logikusabb kicsit.

Na de mi a helyzet a nőkkel? A nők is jobbkezesek, nálunk mégis baloldalt kaptak helyet a gombok. Erre is megvan a magyarázat! A gomb ugyanis eredetileg a gazdagok kiváltsága volt, a nemes hölgyek pedig nem egymaguk öltöztek! Komornáik segítettek nekik, akik lévén szemben álltak úrnőjükkel, pont jó kezükhöz kapták a gombot. Persze a női ruhák köré is szőttek ennél érdekesebb elméletet: egyesek szerint egyfajta korai feminista dolog volt a szemben lévő gombolás, amivel a régi hölgyek a Napóleon elleni ellenszenvüket akarták kifejezni. Valószínűleg azért kötik ezt pont az ő nevéhez, mert Napóleonnak ismerjük az ikonikus kéztartását, de mi mégis kevésbé tartjuk ezt logikusnak, mint a komornás verziót.

Ha te tudod a 100%-ban biztos megoldást a problémára, feltétlen írd meg kommentben!

  • 1364 2016. szeptember 26 Belföld 2016. szeptember 26.

    Facebook Comments