Kész a nagy magyar boldogságtérkép
Írta:

Kész a nagy magyar boldogságtérkép

Borúlátó nép vagyunk, de a szomorúak között is vannak különösen boldogtalanok.

 

Van az a sztereotípia, hogy a magyar nép nem boldog, ellenben elégedetlen, pesszimista, és sose jó neki semmi. Bár a szociológiai kutatásoknak rendszerint része egyfajta élettel való elégedettség felmérése is, de eddig direkt boldogságot kutató felmérés még nem született. Eddig. Szeptember 13-án mutatták be ugyanis Magyarország Boldogságtérképét. A részletes felmérés azt kutatta, hogy hazánk különböző régióiban és városaiban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és az milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal, vagy éppen az iskolázottsággal. A kutatást Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke és Prof. Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője mutatta be.

kutatasi_eredmeny_terkep

Fotó: http://boldogsagprogram.hu/

 „Rengeteg érdekességgel szolgálnak az adatok, melyek más, nemzetközi kutatásokkal is összehasonlíthatóak. Kiderült többek között, hogy a nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a „mentális egészség csúcsán” vannak.” – mondta el Oláh Attila.

kutatas_konkluzio

Fotó: http://boldogsagprogram.hu/

Összességében elmondható, hogy boldogabbak a nők, a kistelepüléseken élők, 30-50 közöttiek, családos és diplomás nyugat-magyarországiak, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és annak fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok – minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. Kijelenthetjük tehát, hogy a boldogságot a társas kapcsolatokban kell keresni!

kutatas_elegedettseg

Fotó: http://boldogsagprogram.hu/

A kutatást az a Boldogságprogram készítette, akiknek a célja, hogy az iskolás gyerekek iskolai életébe boldogságórákat iktassanak, ahol a pozitív pszichológia alapelveit követve megváltoztatják a gyerekek életszemléletét. A cél, hogy pozitívabban álljanak az élethez, ezáltal motiváltabbak lesznek és még a magaviseletük is jobb lesz. A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy azt is nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje, és tágabb összefüggésbe helyezhessék az adatokat.

kutatas_foglalkozas

Fotó: http://boldogsagprogram.hu/

A teljes anyag itt olvasható.

forrás: boldogsagprogram.hu

  • 1241 2016. szeptember 28 Életmód 2016. szeptember 28.

    Facebook Comments